Továbbra is rohamosan terjed az új típusú koronavírus a világban: szerdán közel 150 ezer új fertőzést regisztráltak, és az eddig megfertőződtek száma csütörtökre meghaladta a 17 milliót, a halottak száma pedig közelít a 700 ezerhez. Változatlanul az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet. A szomszédos országokban ismét gyorsan terjed a vírus: Ukrajnában az elmúlt napokban napi ezer új fertőzöttet regisztráltak, Romániában pedig tovább kellett szigorítani a járványügyi intézkedéseken.

A Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint világszerte már több mint 17 millióan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, ami közel 350 ezres növekedés az egy nappal korábbi adatokhoz képest. Eddig több mint 667 ezren haltak meg a járványban, ugyanakkor már csaknem 10 millióan felgyógyultak belőle.

Az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ott már közel 4,5 millióan fertőződtek meg, 150 ezren meghaltak, és 1,39 millióan meggyógyultak. Az USA-t a fertőzésszámot tekintve Brazília és India követi, előbbiben közel 2,5 millió, utóbbiban csaknem 1,6 millió beteget azonosítottak szerda estig.

Spanyolországban 282 641 fertőzöttet, 28 441 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Keddtől az ország egész területén kötelező az arc eltakarása a nyilvános tereken. Olaszországban a fertőzöttek száma 246 776, a halálos áldozatoké 35 129, és 199 031-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Vizsgálati mintát vesznek koronavírustesztre a Massachusetts állambeli Brockton város egyik autós tesztközpontjában 2020. július 29-énForrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

A szomszédos országok közül Romániában a szerdai adatok szerint nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám, és újabb korlátozásokat is be kell vezetni. Ez azt jelenti, hogy regionális szinten kötelezővé tehetik a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze. Ugyanígy elrendelhetik az étel- és italértékesítés, illetve -fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken. A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot, a határozat pedig azt is külön leszögezi, hogy - a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében - tilos lesz a tánc. A strandokon, illetve tengerparton csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz. Romániában szerda estig 48 200 fertőzöttet azonosítottak, a halottak száma 2269.

Ausztriában ismét növekedett a fertőzöttek száma, kedd óta 173 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. Eddig 20 850 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 716-an haltak bele a fertőzés okozta betegségbe, és 18 528-an meggyógyultak. Tirol tartományban kedd óta 27 új esetet regisztráltak, ezek közül öten egy cirkuszban kialakult fertőzési gócpontban kapták meg a fertőzést.

Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét. A kínai, európai és amerikai kutatókból álló tudóscsoport a Nature Microbiology folyóiratban közzétett tanulmányában úgy véli, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40-70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen - írta az MTI.

Ukrajnában a szerdai hírek szerint ismét ezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint estig már több mint 67 ezer ember kapta el a betegséget, 1650-en haltak meg, és több mint 37 ezren meggyógyultak. Ukrajnában a hónap eleje óta egy-két napot leszámítva folyamatosan nyolcszáz fölötti az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1109-et ugyanakkor még a múlt hónapban, június 26-án regisztrálták. Szerdán a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb területéről jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 149-et, a fővárosból, Kijevből 132-et, továbbá Ivano-Frankivszk megyéből 118-at. Kárpátalján az elmúlt napban négyen haltak meg, továbbá 68 új megbetegedést jelentettek, így a megyében már 176 a halottak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 5008-ra nőtt, miközben eddig 1923-an gyógyultak meg.

Németországban az egyik legnagyobb német egészségügyi biztosító, a WIdO kutatása szerint 

meghalt minden ötödik, koronavírussal fertőzött beteg, aki kórházi kezelésre szorult  február vége és április közepe között, a lélegeztetőgépekre kapcsoltak körében pedig csak minden második paciens élte túl a betegséget. Az összes azonosított beteg száma már meghaladta a 208 ezret, a halottaké pedig a 9 ezret.

Kötelező koronavírusteszt elvégzésére várakoznak utasok egy tesztállomáson a frankfurti repülőtéren 2020. július 27-énForrás: MTI/AP/Michael Probst

Hollandiában a hivatalos adatoknál csaknem kétszer több lehet a halottak száma a helyi statisztikai hivatal (CBS) szerdai sajtóközleménye szerint. A CBS adatai szerint március 9. és május 24. között a nemzeti egészségügyi szolgálat 5900, a járványhoz köthető halálesetről számolt be, míg ez alatt a tizenegy hét alatt a túlhalálozási ráta 8593 és 11 691 között volt. A hivatal számításai szerint a koronavírus okozta Covid-19-betegség halottainak valós száma e két adat között lehet. A 17,5 milliós országban szerda estig több mint 53 600 fertőzöttet azonosítottak, és 6164-en haltak meg.

Belgiumban szerdán 234 új esetet rögzítettek, ezzel Belgiumban eddig 66 662 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Frédérique Jacobs, a koronavírus miatt létrehozott belga válságközpont ideiglenes szóvivője elmondta, hogy  a múlt heti adatokhoz képest a kórházba szállítottak száma megkétszereződött. Az elmúlt hét napban országszerte 161 beteget vittek kórházba, ami átlagosan napi 23 új ápolt felvételét jelenti. Az újonnan regisztrált fertőzések, és a kórházba szállítottak számát tekintve az ország Nyugat-Flandria nevű tartománya a leginkább érintett. A járvány miatt bekövetkezett halálesetek napi átlaga 29 százalékos csökkenést mutat az előző héthez képest, átlagosan napi 2,1 haláleset köthető az új típusú kórokozóhoz. A járvány belgiumi megjelenése óta 9833 ember halt meg az országban. A fővárosban szerdától kiterjesztették az arcmaszk kötelező viselését a sétálóutcákra is, illetve minden olyan járdára, amelynek kialakítása nem teszi lehetővé a másfél méteres távolság megtartását. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér szerdától repülési tilalmat rendelt el azok számára, akik esetében háromszor is 38 Celsius-fokos, vagy annál magasabb testhőmérsékletet mérnek a légikikötő illetékesei.

Oroszországban szerda estére túllépte a 827 ezret a fertőzöttek száma, és összesen eddig 13 650-en haltak meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a járvánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy 

a Covid-19-fertőzöttek száma csökken ugyan Oroszországban, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet. 

Az újonnan kimutatott fertőzések száma a májusi csúcsidőszak óta gyakorlatilag a felére csökkent, de nem szabad sietni az egészségügyi óvintézkedések feloldásával, mert még távolról sem sikerült az ország összes régiójában stabilizálni a növekedés ütemének csökkenését - tette hozzá az államfő.

Görögországban szerdától tovább szigorítottak az eddigi intézkedéseken, és több helyen lesz kötelező a maszk viselése, ami immár kiterjed a boltokra, irodákra, bankfiókokra és pékségekre is. A nagyáruházakban már tíz nappal ezelőtt kötelezővé tették az arc eltakarását, és kötelező hordani a tömegközlekedési járműveken is, a templomokban viszont nem muszáj. A balkáni országban szerda estig 4336 fertőzöttet azonosítottak, és 203-an haltak meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden arra figyelmeztetett, hogy nyáron sem szabad könnyedén venni a koronavírus terjedését. Hiába viselkedik a koronavírus is szezonálisan, mint az influenza (vagyis nyáron kevésbé fertőz, mint télen), ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tud fertőzni. Valójában influenzás esetek is csak azért nincsenek nyáron, mert az influenza ellen nem védekezünk rendkívüli intézkedésekkel, így mire eljön a nyár, már mindenkit megfertőzött, akit megfertőzhet.