Újabb magyarellenes támadást indított a román elnök

IOHANNIS, Klaus
Klaus Iohannis, román államfő .
Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis magyarellenes román államfő ismét támadást intézett az erdélyi magyarság ellen. Mai bejelentése szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük külön kiemelve a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) – szándékosan idézett elő a koronavírus-járvány kapcsán egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni Iohannis pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kisebbségi kormányát. Ráadásképpen azzal is vádolta a PSD-t, hogy lepaktált az RMDSZ-szel a székely autonómia megszavazása érdekében. A román elnök nyilvánvalóan a magyarok elleni uszítással próbálja meg leplezni a hozzá közel álló, Ludovic Orban vezette kormány katasztrofális teljesítményét a járványhelyzet kezelése kapcsán, illetve így akar népszerűséget szerezni a saját pártja számára, mivel közelednek a választások.
Vágólapra másolva!

A PNL éléről államfővé választott Klaus Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában azzal vádolta a PSD körül kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig „példátlan cinizmussal" eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor szerinte „időhúzással" hátráltatta a karanténtörvény elfogadását.

A szélsőségesen nacionalista és magyarellenes román elnök előző napi nyilatkozatára licitált rá, amikor ismét a szociáldemokratákat és a kisebbségi kormánnyal szemben álló parlamenti többséget – köztük az RMDSZ-t – tette felelőssé a rendkívül súlyos romániai járványhelyzetért. Iohannis ezúttal még élesebb támadást intézett a PSD, illetve az RMDSZ ellen, és

politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának – tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának – vádjával igyekezett lejáratni.

Iohannis a PSD szemére vetette, hogy szerinte

„lepaktált" az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban, lopakodva" meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység" autonómiáját.

A vádjait ugyanakkor semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, csak úgy mint legutóbb.

Ahogy arról már számos alkalommal beszámoltunk, a Székelyföld autonómiastatútumának szenátusi hallgatólagos elfogadását kifogásoló Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű „Jó napot kívánok, PSD!", illetve „Jó napot, Ciolacu!" köszöntésekkel gúnyolódva már korábban is azzal vádolta a PSD-t, hogy

odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

Akkori vádaskodását a magyarok elleni gyűlöletbeszédnek minősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), a testület által kiszabott 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot azonban

Iohannis nem fizette ki, hanem óvást emelt ellene a közigazgatási bíróságon.

Lucian Romascanu, a PSD szóvivője Iohannis mai nyilatkozatára reagálva úgy értékelte:

Az elnök hazugságokkal, a PSD elleni „kínos és fárasztó" vádaskodással próbálja védeni ezt a „bűnös és inkompetens" kormányt, és most már több mint nyilvánvaló, hogy le kell váltani a PNL kormányát, ennek érdekében pedig a PSD bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni - fűzte hozzá a szóvivő.

Romániában a politikusok a szeptemberi önkormányzati és az év végén esedékes parlamenti választásokra készülnek, Iohannis magyarellenes kijelentéseit tehát ennek tükrében kell értelmezni.

Az országban az utóbbi két hónapban újból erőre kapott a koronavírus-járvány, a június eleji értékek tízszeresére emelkedett a napi fertőzésszám.

A csütörtökön diagnosztizált 1356 új fertőzöttel ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja,

és meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma.

Mindez annak a jele, hogy Iohannis pártjának az elnöke, egy bizalmatlansági indítványnak köszönhetően a miniszterelnöki székbe került Ludovic Orban vezette kormány katasztrofálisan kezelte a járványhelyzetet.

Ludovic Orban Forrás: MTI/EPA/Bogdan Cristel

Iohannis pedig a magyarok elleni folyamatos támadásaival próbálja a járványról elterelni az emberek figyelmét,

illetve népszerűvé tenni az egyre kisebb támogatottsággal rendelkező, az inkompetencia, a felelőtlenség és a gyanús közbeszerzések szinonimájává vált pártját.