Két és fél hónapja nem volt ennyi új koronavírusos beteg Németországban

2020.07.30. 19:50

Hetek óta nem látott mértéket ért el Németországban a fertőzöttek napi száma 902 esettel - közölte a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön.

Az RKI szerint a Tönnies húsipari vállalat egyik vágóhídján keletkezett helyi járványgócot leszámítva május óta nem regisztráltak ennyi új esetet. Az RKI közzétette az online felületén, hogy a járvány németországi kezdete óta 207 ezer 828 ember szervezetében mutatták ki igazolhatóan a Sars-CoV-2 vírust.

Illusztráció: Koronavírustesztek egy német magán egészségügyi vállalat laboratóriumában.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A 902 új fertőzött egyben a legmagasabb júliusi érték is.

A Robert Koch intézet már korábban kifejezte aggodalmát a koronavírusos esetek növekvő száma miatt. Lothar Wieler intézetvezető nyilatkozatában a járványügyi viselkedési szabályokkal kapcsolatos emberi hanyagságban látta ennek okát.

Wieler hangsúlyozta, egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi trend a második hullám kezdetét jelzi-e, de nem kizárt. Korábban ugyanis naponta 300 és 500 között sikerült tartani a regisztrált esetek számát. Az RKI szerint eddig 9136 ember életét követelte a kór és 191 ezer 800-an gyógyultak meg.

A reprodukciós mutató, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint a korábbi 1,25-ről 1,14-re csökkent. A mutató egyébként a másfél héttel korábbi járványügyi helyzetet tükrözi. Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében. A mutató egyhetes átlaga viszont alig változott: 1,12-ről 1,13-ra.