Már a szörfözés is rasszista, nőgyülölő és homofób a radikális baloldal szerint

2020.07.30. 19:59

A rasszistának nyilvánított dolgok egyre bővülő listájára felkerült már a szörfözés is. Az ok, hogy ezt a sportot főleg heteroszexuális, fehér férfiak űzik, és egyébként is drágának számít, tehát a szegényebb, fekete bőrű családok nem tudják megengedni maguknak.

A mai világban nagyon hamar rányomhatják a rasszizmus bélyegét számtalan dologra – a klasszikus zenétől kezdve a klímaváltozáson át egészen a kutyákig. Most egy újabb elemmel bővült a lista, a San Franciscó-i SF Weekly szerint ugyanis a szörfözés is rasszistának számít.

A lap szerint ráadásul a szörfözés amellett, hogy rasszista, még nőgyűlölő és homofób is – az ok pedig, hogy ez a sport főleg a heteroszexuális, fehér férfiakat vonzza. A cikkből kiderül, hogy az amerikai történelemben mindig is jelen volt az intézményes rasszizmus, és ez megfigyelhető a nem kellőképpen sokszínű szörfös világban is.

A rasszizmus úgy jelenik meg az SF Weekly szerint a szörf tekintetében, hogy az a népszerű, ám mindemellett drága strandokon zajlik, ahová a szegény, fekete bőrű családok nehezebben jutnak el. Ha pedig mégis eljutnak egy ilyen partszakaszra, ott nem látnak hozzájuk hasonló embereket a vízben, ami ugyancsak probléma, mert elbátortalanítja őket.

Sokszor az is gond, hogy a szörfözésnél az jöhet le az embereknek, hogy aki nem éppen a part közelében lakik, annak nem való ez a sport, legalábbis nem azon a helyen. Mivel pedig a strand közelében lakni drága mulatságnak számít, csak a gazdag fehérek engedhetik meg maguknak, így megint ki vannak szorítva a szegényebb, fekete bőrű emberek.

A cikkben megszólalt Kyla Langen, a San Franciscó-i Queer Surf társalapítója is, aki szerint a szörfösöknél a hullámokra való várakozás valójában a gyarmati rendszer nyúlványa. Ezt ő azzal igazolta, hogy egy felettébb erős férfi energia érezhető ilyenkor a szörfösök körében, akik arra várnak, hogy elkapják és uralják a hullámokat. Langen azt is hozzátette, hogy nagyon szomorú, hogy az óceánban való fürdés egy fehér, heteroszexuális embereknek fenntartott kiváltságnak számít.

De nem csak a szörfözés az egyetlen megdöbbentő dolog, amit rasszistának nyilvánítanak. A lista lassan végeláthatatlan, és már felkerült rá a Coon márkájú sajt is. Az ausztrál márka tulajdonosai nemrég úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a nevet, miután több panasz is érkezett rá az emberektől.

Bár a márka a nevét az alapítójáról, Edward William Coontól kapta, két ausztrál férfinak, Stephen Hagannak és Josh Thomasnak szúrta a szemét az elnevezés, mert a „coon" kifejezést régen a fekete bőrű emberekre használták, ezért rasszistának számít. Ben Davis ugyanakkor rámutatott a cikkében, hogy a reklamáló férfiak tulajdonképpen kettő rabszolgatartó, Joshua John Ward és Stephen Duncan nevét viselik, így jogosan merül fel a kérdés, ők is megváltoztatják-e a rasszista nevüket majd?