Donald Trump felvetette, hogy el kellene halasztani a novemberi elnökválasztást

2020.07.30. 17:11

Donald Trump amerikai elnök felvetette az alkotmány értelmében november 3-án esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget.

Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel ezt a lehetőséget. Mint felhívta rá a figyelmet: az általános, levélben történő szavazás a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak.

Donald Trump amerikai elnök látogatást tesz a Double Eagle Energy olajkitermelő cég Texas állambeli Midlandban lévő üzemében, 2020. július 29-én.Forrás: MTI/AP/Tony Gutierrez

Donald Trump három kérdőjellel írta le: elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak???

Először fordult elő, hogy Trump felvetette ezt. Egy későbbi bejegyzésében a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) által idézett rövid, háromperces tévériportot is csatolt. Ez Philadelphiában készült, s a levélben történő szavazás modellezéséről szól.

A riportban kísérletképpen a város különböző negyedeiben mintegy száz levelet adtak fel, benne a megjelölt szavazócédulával, mintha száz választó küldte volna el a voksát. Néhány nap elteltével újabb száz levelet adtak fel postán, a választási cédulák küldésére használt, ugyanolyan méretű borítékban,s egy hét elteltével azt mondták a postán, hogy a borítékok jó része nem érkezett meg.

Egy hét után ismét reklamáltak a postai menedzsernél, aki azt válaszolta, hogy a leveleket megkapták, valahol vannak. Végül kiderült: a száz levélszavazatból összesen háromnak teljesen nyoma veszett. Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekordszámú szavazó voksol levélben - hallható a riport kommentárjában.

A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet. De 24 tagállamban lehetővé teszik ma választóknak, hogy a szavazócédulát is a voksolás napja előtt kevesebb mint egy héttel kérjék.