A brazil elnök felesége is elkapta a koronavírust

2020.07.31. 07:17

Pozitív lett a brazil elnök, Jair Bolsonaro feleségének koronavírustesztje csütörtökön, öt nappal az után, hogy az államfő bejelentette, kigyógyult a vírus okozta Covid-19 betegségből.

A brazil tájékoztatási minisztérium közlése szerint a first lady, Michelle Bolsonaro jól van, és a pozitív teszt után követni fogja az előírt protokollt - írja a dpa hírügynökség.

Az elnök több mint két hétig volt karanténban

Jair Bolsonarónál július 7-én diagnosztizálták a fertőzést, és a múlt szombaton jelentette be, hogy negatív lett a koronavírustesztje. Bolsonaro több mint két hetet karanténban töltött az elnöki palotában. Szerdán 38 éves feleségével együtt részt vett egy rendezvényen, és mindketten védőmaszkot viseltek. Csütörtökön azonban Bolsonaro már védőmaszk nélkül jelent meg a tömeg előtt Piaui államban.

Michelle és Jair BolsonaroForrás: AFP/AGIF/Mateus Bonomi

Gombás fertőzést kapott

Az államfő csütörtökön közölte, hogy előző nap nem érezte jól magát, és vérvizsgálaton esett át, most pedig antibiotikumot szed, mert a tüdejében gombás fertőzést találtak, amelyet a karanténban eltöltött húsz nap alatt szedett össze. Bolsonaro hozzátette, hogy ennek ellenére a terveknek megfelelően pénteken látogatást tesz a déli Rio Granda do Sul államban.

Újabb kormánytag fertőződött meg

Csütörtökön Marcos Pontes tudományos és technológiai miniszter jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje. Ő már az ötödik kormánytag, akinek fertőzöttségéről tudomást szerzett a nyilvánosság.
A 210 milliós Brazília a világjárvány egyik fő gócpontja, a koronavírussal fertőzöttek számát illetően a második az Egyesült Államok után. A brazil egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott csütörtökön, hogy a fertőzöttek száma szerdára átlépte a 2,6 milliót, és 91 263-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Egy nap leforgása alatt csaknem 58 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, és 1129-en haltak meg.

Az előző napon újabb napi rekord dőlt meg mind a fertőzöttek, mind a halottak számában, ennek ellenére a kormány aznap engedélyezte a külföldi turisták beutazását az országba légi úton. Brazília korábban nyitotta meg légi határait a külföldi turisták előtt, mint bármely más térségbeli ország, ahol a járványhelyzet kedvezőbb.