Németország kockázatossá minősített három spanyol tartományt

2020.07.31. 12:49

Németország a koronavírus-járvány szempontjából kockázatos területté nyilvánított három spanyol tartományt. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteken frissített listájára Katalónia, Aragónia és Navarra került fel.

A német szövetségi egészségügyi minisztérium közlése szerint az említett három tartományban  az elmúlt hét napban átlépte a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma az ötvenet, ami a járvány felerősödését jelzi.

Napfürdőzők a barcelonai Nova Icaria tengerparti strandon 2020. június 9-énForrás: MTI/EPA-EFE/Marta Pérez

A hivatalosan is kockázatossá nyilvánított területekről visszatérőkre hamarosan vírustesztelési kötelezettség léphet életbe - emlékeztetett tudósításában a dpa német hírügynökség, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium már kedden a Katalóniába, Aragóniába vagy Navarrába tervezett turistautak elhalasztását tanácsolta, bár formális figyelmeztetést még nem adott ki e spanyol tartományokra vonatkozóan. 

A hivatalos figyelmeztetés lehetővé tenné az utazók számára foglalásaik díjmentes törlését, az eltanácsolás ennél enyhébb fokozatot jelent. A világ legtöbb országa a koronavírus szempontjából kockázatos területek listáján szerepel Németországban, kivéve az Európai Unió és a schengeni övezet legtöbb országát - eltekintve Luxemburgtól, ahol az új fertőzöttek nagy száma veszélyesnek tekinthető.