Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén

2020.07.31. 12:14

Szigorítottak a kijárási korlátozásokon Anglia északi részén, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - írta a Reuters hírügynökség pénteken.

Összesen négymillió embert érintenek a szigorítások Észak-Anglia legnagyobb városában, Manchesterben és környékén, illetve Yorkshire nyugati, valamint Lancashire keleti részén.
Az óvintézkedéseket a muszlim áldozati ünnep (Íd al-Adha) közeledtével vezették be. A szóban forgó területeken jelentős számban élnek brit pakisztániak, és túlnyomó többségük a muszlim vallás híve.

Az érintett térségekben élőket arra kérték, hogy a külön háztartásban élők se otthon, se egyéb helyszíneken ne találkozzanak. Ugyanakkor az emberek saját családtagjaikkal felkereshetik az ivókat és az imahelyeket, és dolgozni is bejárhatnak. A szabályt megszegőket 100 font (körülbelül 38 100 forint) pénzbírsággal sújthatják.

Vásárlók a londoni Oxford Streeten 2020. július 24-énForrás: MTI/AP/Frank Augstein

Nagy-Britanniában csütörtökön 846 új esetet jelentettek.  Június 28-a óta nem regisztráltak ilyen sok fertőzöttet egy nap alatt. 

Az a baj ezzel a vírussal, hogy az életnek értelmet adó társas kapcsolatokon tenyészik - mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Sky tévécsatornának. "Maximálisan megértem ennek hatását az emberekre, de sajnos így terjed a vírus" - tette hozzá.

A tárcavezető rámutatott: Európában már a második hullám figyelhető meg. Hancock szerint Nagy-Britannia még nem tart itt, és a kormány minden tőle telhetőt megtesz az emberek egészségének megvédése érdekében. 

Nagy-Britanniában 303 910 fertőzöttje és 46 084 halálos áldozata van  a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.