Donald Trump szerint a levélszavazás csalásra adhat okot

2020.07.31. 10:30

Donald Trump amerikai elnök kijelentette csütörtök esti fehér házi sajtóértekezletén, hogy nem akarja elhalasztani a novemberi elnökválasztást, csak a levélszavazás megbízhatatlansága miatt aggódik.

Választást akarok és eredményt, sokkal, de sokkal jobban, mint önök  - jelentette ki az elnök, és hangsúlyozta, hogy nem akar három hónapig várni, és aztán szembesülni azzal, hogy hiányoznak a szavazócédulák, hozzátéve, hogy  
a választás eredményeit már a választás éjszakáján ismernünk kell, nem napokkal, hónapokkal, sőt, akár évekkel később  - mondta. 

Trump csütörtök reggel az egyik Twitter-bejegyzésében vetette fel a november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását. Arra hivatkozott, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre gyakrabban szóba kerülő, levélben történő szavazás a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lenne az amerikai történelemben.

Donald TrumpForrás: AFP/Mandel Ngan

 

Az elnök sajtóértekezletén kitartott amellett, hogy a levélszavazás csalás lehetőségeit rejti magában. Ennek alátámasztására bemutatott három újságcikket. Az egyik a The Wall Street Journal július 20-án Levélszavazási katasztrófa New Yorkban címmel megjelent szerkesztőségi állásfoglalása, amely arról szól, hogy a június 23-ai New York-i előválasztások után egy hónappal még mindig nem lehet tudni, ki nyert, mert eltűntek szavazatok,  és per folyik a még mindig nem végleges választási eredmény miatt.

Trump felmutatott egy olyan elemzést is, amely a CBS televízió honlapján egy héttel ezelőtt jelent meg, és a levélszavazás eddigi tapasztalatok szerinti problémáival foglalkozik, valamint azzal, hogy milyen más gondok várhatók a választásokon. Továbbá idézett egy hasonló tartalmú cikket a The Washington Post című liberális lapból is. A Post írása azt részletezte, hogy az idei előválasztásokon több tízezernyi levélszavazatnak egyszerűen nyoma veszett. 

Az elnök a sajtóértekezleten megismételte azt a véleményét, hogy a levélszavazás a legnagyobb csaláshoz fog vezetni. A buta emberek talán nincsenek is ezzel tisztában  - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK