20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig Berlinben, köztük neonácik, ultraliberálisok, összeesküvés-elmélet-hívők, akik a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen tüntettek. Németországban folyamatosan romlik a járványhelyzet, ennek ellenére a tüntetők nagy része felelőtlenül, maszk és távolságtartási szabályok betartása nélkül vonult.

A hírügynökségi képeken jól látszik, hogy mennyire felelőtlen volt a 20 ezer fős tömeg. Maszkot szinte senki sem viselt, a felvonulók pedig szorosan egymás mellett álltak a tüntetésen. Aki mégis maszkban ment, arra többen rákiabáltak, és arra szólították fel, hogy vegye le. 

20 ezren voltak a berlini tüntetésenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

Ahogy Európa nagyrészén, Németországban is folyamatosan nő az új betegek száma. Az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok szerint az emelkedést az magyarázza, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket.

A legtöbben maszk nélkül mentek, aki mégis volt, azzal levetették.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

A berlini tüntetésen neonácik, ultraliberálisok és összeesküvés-elmélet-hívők is voltak a tudósítások szerint. Az egész országban toborozták a résztvevőket.

A hétvégére további tüntetéseket szerveznek, amelyek egyértelműen rontják a járványhelyzetet. Voltak, akik azt mondták, hogy ezek az emberek most idézték elő a járvány második hullámát, és nemcsak az mások egészségét veszélyeztették, hanem a német gazdaság újraindításáért való munkát is.

A rendőrök egy tüntetőt visznek el.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

A tüntetést végül a rendőrség oszlatta fel.

Németországban meghaladja a 209 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig 9148.