Hétfőn megkezdik a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának restaurálását

2020.08.02. 14:49

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után - jelentették be illetékesek.

A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát - közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény. A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. Hozzátették, hogy a megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik.

Lángokban a Notre-Dame-székesegyház teteje Párizsban, 2019. április 15-én.Forrás: AFP/Fouad Maghrane

A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott hangsúlyozta, hogy az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia.

Lángol a párizsi Notre-Dame-székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A hatalmas szimfonikus orgona a székesegyház hangja volt 1733 óta. A nyolcezer síp 115 regiszterre oszlik szét. Ez Franciaország legrégebbi orgonája. A páratlan hangszer sértetlenül átvészelte a tűzvészt, de a leomlott huszártorony tetőszerkezetében lévő ólom hatalmas szennyezést okozott.