Alkoholcsempész-bandára csapott le az indiai rendőrség vasárnap az északnyugati Pandzsábban, azt követően, hogy az államban 86-an haltak meg pancsolt szesztől a héten - közölték hivatalos források.

Druman Nimbale, a helyi rendőrség munkatársa újságíróknak elmondta, hogy több mint 30 helyen tartottak házkutatást, és több embert letartóztattak.

Az esetet pénteken, néhány nappal az első halálesetek után jelentették a rendőrségen. A hét végén a hatóságok már 25 embert letartóztattak, és több mint 100 razziát tartottak falvakban és út menti kifőzdékben. A házkutatások során több száz liternyi alkoholt, egyebek közt az iparban használt denaturált szeszt foglaltak le.

Indiában széles körben elterjedt a pancsolt italok fogyasztása, ugyanis sokkal olcsóbbak az import áruknál és a kedvelt indiai márkáknál. Az áldozatok főleg a társadalom szegényebb rétegéből kerülnek ki.

Pancsolt alkohol fogyasztása miatt meghalt ember holttestét teszik be egy járműbe az indiai Tarn Taran egyik kórháza előtt 2020. augusztus 2-án.Forrás: MTI/EPA/Raminder Pal Szingh

Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott korlátozási intézkedések szintén megnehezítették az alkoholhoz jutást. Pénteken tíz ember halt meg India déli részén, ahol a helyi boltok zárva tartása miatt néhányan alkoholos fertőtlenítőszert ittak.