Csaknem 23 órán át húzódó harcokat követően véget ért hétfőn a kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány székhelye, Dzsalálábád központi börtönének ostroma. Az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaival vívott tűzharcban legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint legalább 39 ember halt meg és ötvenen megsebesültek.

A dzsihadista terrorszervezet egyik öngyilkos merénylője a börtönnél felrobbantotta robbanóanyaggal megpakolt autóját, majd társai behatoltak a börtönbe, és tüzet nyitottak. Az őrség felvette velük a harcot. A dzsihadisták elfoglaltak egy közeli lakóépületet is, ami megnehezíti a helyszínre vezényelt biztonsági erők dolgát.

A hatóságok tájékoztatása szerint a börtönt visszafoglalták, a támadókkal végeztek. A műveletet Mohammed Jaszin Zia afgán vezérkari főnök vezette. Nyolc fegyveressel végeztünk, ahogy a támadók állásait megtisztítottuk - mondta Zia.

Az áldozatok között civilek, rabok és a biztonsági erők tagjai is vannak. A halottak száma a sebesültek nagy száma miatt tovább növekedhet.

Ataullah Hogjáni, a nangarhari kormányzó szóvivője közölte, hogy a támadást kihasználva a csaknem 1800 rabból legalább ezerháromszázan megszöktek, de közülük 1025-öt elfogtak és más büntetés-végrehajtási intézményekbe szállították őket. További több mint háromszáz fogoly továbbra is szökésben van.

Tamim Arif nangarhari helyettes kormányzó szerint a dzsihadisták elsősorban azért támadták meg a börtönt, hogy kiszabadítsák a fogvatartottakat, akik között vannak az Iszlám Állam és a tálib mozgalom tagjai, valamint kábítószer-kereskedők is.

A tálib felkelők tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz, amely a kormánnyal - vallási ünnep miatt - pénteken kötött, három napra szóló tűzszünet idején történt.

A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam jelentkezett. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a rajtaütés egy nappal azután történt, hogy az afgán erők bejelentették, ugyancsak Dzsalálábádban megölték az Iszlám Állam afganisztáni ágának kémfőnökét, Aszadullah Orokzait.

A Szíriából és Irakból jórészt kiszorított Iszlám Állam 2015-ben jelent meg Afganisztánban, azóta számos támadást hajtott végre elsősorban síita mecsetek ellen és rendezvényeken. Az ENSZ adatai szerint a legtöbb merényletet a kelet-afganisztáni Nangarhar és Kunar tartományban, valamint Kabulban hajtották végre. Terrortámadásaik száma különösen 2018-ban volt magas, azóta csökken. A világszervezet nemrég kiadott jelentése szerint 2020 első fél évében az Iszlám Állam 17 civil áldozatokkal járó merényletet hajtott végre Afganisztánban, ez a szám tavaly 97 volt.