Jeffrey Epstein egyik feltételezett bűntársának, Ghislaine Maxwellnek a perében a bíróság olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyben az őket vádló egyik nő, Virginia Giuffre azt állítja, hogy Epstein „pedofil szigetén" látta Bill Clintont két fiatal lány társaságában. A helyszínen jelen lévő nőnek azt mondta Epstein, hogy „Clinton tartozik neki", de nem árulta el, hogy mivel. Virginia Giuffre egyébként András brit herceget vádolja azzal, hogy őt szexuális aktusra kényszerítette, amikor még csak 17 éves volt. Bill Clinton személyesen nem szólalt meg az ügyben, a szóvivőjén keresztül azonban tagadta a történteket. Nem nehéz belátni, hogy az azóta már öngyilkosságot elkövetett Epstein pedofilbotránya hatással lehet a baloldali Demokrata Pártra, ez a közelgő elnökválasztás kapcsán különösen problematikus lehet Joe Biden számára is.  

A pert Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell ellen Virginia Giuffre kezdeményezte, még 2015-ben.

Tüntetés a New York-i bíróság épülete előtt, az Epstein-ügy kapcsán, 2019. július 8-án.Forrás: AFP/Getty Images/Stephanie Keith

A most 36 éves Virginia Giuffre egyébként ügyvédként dolgozik, és azt mondta, hogy András yorki herceg - II. Erzsébet brit királynő fia - 2001-ben, amikor ő csak 17 éves volt, szexuális aktusra kényszerítette Epstein „pedofil sziget" néven ismertté vált magánbirtokán.

András herceg, Virginia Giuffre és Ghislaine MaxwellForrás: TWITTER/THE SUN

Jeffrey Epstein és bűntársa, Ghislaine Maxwell ügyében a New York-i bíróság olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyben Virginia Giuffre azt állítja: egyszer látta Bill Clinton volt demokrata párti amerikai elnököt Epstein szigetén „két fiatal New York-i lánnyal"közölte a Mandiner a Newsweek cikkére hivatkozva. A beszámolóból a lányok életkora nem derül ki.

Bill ClintonForrás: AFP/2020 Getty Images/Pool

Amikor Jack Scarola ügyvéd – aki Epstein és társai hét női áldozatának az érdekeit képviseli – faggatta Guiffre-t, a nő azt vallotta:

Emlékszem, hogy Jeffrey-től megkérdeztem: mit csinál itt Bill Clinton az Epstein-szigeten? Erre ő nevetett, és azt felelte: Ő tartozik nekem.

„Azt persze soha nem mondta el, milyen szívességekkel tartozik neki Clinton" – folytatta Guiffre – „Soha nem tudtam eldönteni, hogy komolyan beszélt-e vagy csak viccelt". Guiffre hozzátette: Epstein mindig azt mondta neki, hogy mindannyian egymás zsebében vannak.

A Newsweeknek nyilatkozott a téma kapcsán Bill Clinton szóvivője, Angel Urena, aki tagadta a nő  állításait, elmondása alapján, a volt elnök „soha nem járt a szigeten". A szóvivő hozzátette: „Jóval azelőtt megszakították a kapcsolatot, hogy a szörnyű bűncselekmények nyilvánvalóvá váltak" (a körmönfont megfogalmazás azért érdekes, mert nem azt mondja, hogy a szörnyű bűncselekmények megtörténte előtt szakította meg a kapcsolatot, csak a nyilvánvalóvá válása előtt).

Clinton személyesen még nem reagált a bíróság által nyilvánosságra hozott iratok témájában.

Nem nehéz belátni, hogy a közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán az Epstein-ügy ráéghet a teljes Demokrata Pártra, rosszul érintheti Joe Bident is, akinek a Clinton család az egyik legelkötelezettebb támogatója.

Az Epstein-ügy háttere

Ahogy arról már több alkalommal beszámoltunk, Jeffrey Epstein, a nemzetközi pénzügyi világ egyik ismert alakja, tavaly augusztus 10-én lett öngyilkos manhattani börtöncellájában, miközben eljárás folyt ellene. Emberkereskedelemmel, kényszerítéssel, fiatalkorúak megrontásával, kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádolták. A szexuális jellegű bűncselekményeket a Karib-tengeren lévő Nagy Szent Jakab-szigetén követhette el, amely sziget Epstein tulajdonában állt. A hely „pedofil sziget" néven vált hírhedtté.

Epsteinnek a közeli barátainak nevét tartalmazó naptárjában olyan ismert emberek szerepeltek, mint Bill Clinton vagy András herceg, aki ellen szintén nyomozás folyik. Valamennyiükről azt feltételezik, hogy jártak a „pedofil szigeten".

Ghislaine Maxwell először Epstein barátnője volt, majd később - a vádirat szerint - aktív segítője lett a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben.

Ghislaine MaxwellForrás: MTI/EPA/UN PHOTO/Rick Bajornas

Az áldozatok tanúvallomásairól tudósító amerikai sajtóhírek már korábban arról számoltak be, hogy Maxwell volt az, aki „feltérképezte" a potenciális áldozatokat: kifaggatta őket életkörülményeikről, családi viszonyaikról, elnyerte a bizalmukat, majd meghívta őket Epstein villáiba vagy magánszigetére, előkészítette őket a szexuális visszaélésekre, amelyekben gyakran maga is részt vett. Mindez a manhattani ügyészség vádiratában szintén szerepel. Maxwellt július 2-án tartóztatták le. Az ügyészség – amely az Epstein-üggyel foglalkozik – vádat emelt ellene.Audrey Strauss ügyész aznapi bejelentése szerint a hat vádpont között szerepel összeesküvés, kiskorúak kényszerítése szexuális visszaélésekre, kétrendbeli hamis tanúzás.