Nem tartják meg a májusról szeptemberre halasztott múzeumok éjszakáját sem Szerbiában, miután tovább nőtt az új koronavírus-fertőzöttek és halálos áldozatok száma az országban. Montenegróban a járványhelyzet ellenére is megtartják az augusztus végi választásokat. Bulgáriában egy nap alatt 204 ember fertőződött meg, és rekordmértékű volt az új halálesetek száma is.

Szerbiában hétfőről keddre 26 193-ról 26 451-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 598-ra emelkedett.

Koszovóban egy nap alatt 8799-ről 9049-re nőtt az azonosított fertőzöttek és héttel, 256-ra a halálos áldozatok száma. A pristinai kormány egyelőre nem készül korlátozó intézkedésekre, de közölte, ha szükség lesz szigorításokra, nem fog tétovázni.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 058-ról 11 128-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn három halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma elérte az ötszázat. Az egészségügyi miniszter arra kérte a gyógyultakat, hogy ajándékozzanak ellenanyagot tartalmazó vérplazmát, ezzel segítve a betegek gyógyulását.

Szerbiában hétfőről keddre 26 193-ról 26 451-re nőtt az igazolt fertőzöttek számaForrás: AFP/Oliver Bunic

Montenegróban keddre 3259-ről 3301-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 52-re nőtt. Az országos közegészségügyi intézet igazgatója közölte, hogy akkor sem mond le, ha az augusztus 30-i választások után romlik a járványhelyzet.

A választások megtartása ugyanis szerinte biztonságos, ha az emberek felelősségteljesek és betartják az előírásokat, azaz senki más nem tehető felelőssé azért, ha valaki nem hord maszkot, nem fertőtleníti a kezét, vagy nem tartja meg a szükséges távolságot a többiektől.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 294-ről 12 462-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tízen haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 361-re nőtt.

Bulgáriában rekordmértékű a halálesetek száma

Bulgáriában egy nap leforgása alatt 204 ember fertőződött meg koronavírussal, ami 85 százalékos növekedés az előző naphoz képest, és rekordmértékű volt a halálesetek száma is: 16-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe. A fertőzöttek száma ezzel 12 159-re emelkedett, közülük 701-en egészségügyi dolgozók. A halottak száma elérte a 404-et, a gyógyultaké pedig 6684-re nőtt.

A koronavírus-járvány miatt orrukat-szájukat védő ügyfelek sorban állnak egy szófiai munkaügyi hivatal előttForrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Jelenleg 823 beteget ápolnak kórházban, közülük 43-nak súlyos az állapota, intenzív kezelésre szorulnak. A kórházakban nagy hiány mutatkozik egészségügyi dolgozókból.Az egyik járványos gócpont egy várnai idősotthon, ahol egy orvos 102 gondozottat - a bent lakók csaknem felét - és az intézmény kilenc dolgozóját fertőzte meg.

Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első fertőzöttet, öt napra rá, március 13-án rendkívüli állapotot hirdettek, amely két hónapon át, május 14-éig tartott. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet augusztus végéig meghosszabbítottak. A polgároknak távolságot kell egymástól tartaniuk, hordaniuk kell védőmaszkot a közintézményekben és tömegközlekedési eszközökön.