Már 78 halott és csaknem négyezer sérült van az óriási bejrúti robbanásban - videó

TOPSHOTS panoramic
(COMBO) This combination of pictures created from UGC footage taken on August 4, 2020 and filmed from a highrise shows a fireball exploding while smoke is billowing at the port of the Lebanese capital Beirut. - Two huge explosion rocked the Lebanese capital Beirut, wounding dozens of people, shaking buildings and sending huge plumes of smoke billowing into the sky. Lebanese media carried images of people trapped under rubble, some bloodied, after the massive explosions, the cause of which was not immediately known. (Photos by Mouafac HARB / MOUAFAC HARB / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /MOUAFAC HARB/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO RESALE-DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a libanoni fővárosban kedd este történt robbanásnak.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb:

Hírügynökségi jelentések szerint már 78 ember halt meg, és a sérültek száma megközelíti a 4 ezret.

Úgy tudni, 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel. Az anyagot, amelyet bombák gyártásához használnak a hírek szerint hat éve, óvintézkedések nélkül tárolták a kikötőben. Nincsenek arra utaló jelek, hogy támadás történt volna.

Korábban írtuk:

Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter legfrissebb tájékoztatása szerint több mint ötvenen haltak meg és 2700-an sebesültek meg.

A libanoni egészségügyi miniszter több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban

már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban.

A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.

A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyagraktár - található.

Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.

Legalább tíz halottja és több száz sebesültje van


a robbanásnak az an-Nahar című libanoni napilap és biztonsági illetékesek szerint. Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.

Forrás: AFP/Str

Az LBCI libanoni műsorszolgálató szerint a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

Az al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.
Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot - közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal. Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére.

Farhan Haq ENSZ-szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt, és nincs arra utaló jel, hogy az ENSZ-személyzet tagjai közül valaki megsebesült.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy tudomásuk van a robbanásról, és "aggódnak minden potenciális emberveszteség miatt, amelyet egy ilyen erőteljes robbanás okozhat".

A Libanontól 180 kilométerre nyugatra fekvő Cipruson helyi lakosok két, egymást gyorsan követő robbanást hallottak.

Egy nicosiai lakosnak a háza megremegett - írta a Reuters hírügynökség.

A robbanás a libanoni polgárháború idején elkövetett nagyerejű robbanásokra emlékeztet, és három nappal azelőtt történt, hogy a Rafík Haríri volt kormányfő és másik 21 ember 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében ítélkező különleges ENSZ-törvényszék meghozza az ítéletét. Haríri halálát tonnányi robbanószerrel megrakott teherautó felrobbantása okozta, amelyet mérföldekre is lehetett érezni, akárcsak a keddi robbanást.

Korábban írtuk:

Robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrút belvárosában, a kikötőben.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást, de egyes hírek szerint több robbanóanyag-raktár található a környéken. A város felett vastag füstfelhő keletkezett.

Rengeteg épületben keletkezett kár: ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sok embert kórházba kellett vinni. Halálos áldozatokról még nem érkezett hír.

Forrás: AFP/Anwar Amro