Lampedusa szigetén naponta több száz migráns köt ki, csak júliusban majdnem hétezren érkeztek. Legutóbb kétszázötven migránst helyeztek kéthetes karanténba egy hajón, mert a sziget már elviselhetetlenül túlzsúfolt. Az olasz kormány újabb lépéseket fontolgat, hogy megvédje az olaszokat a migránsoktól a koronavírus elleni küzdelem idején is.

Kétszázötven migránst helyeztek kéthetes karanténba a Lampedusa közelében tartózkodó Azzurra nevű hajón kedden.

Nemrég migránsok százai hagyták el szicíliai szálláshelyeiket, ahol a karantént kellett volna eltölteniük, ami nagy aggodalmat keltett a helyiekben.

Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere kifogásolta, hogy több migráns érkezik a szigetre, mint 2011-ben, amikor rekordot döntött a számuk. Idén 14 438 migráns ért partot Olaszországban, miközben 2019 ugyanezen időszakában csupán 3920 volt a számuk - közölte a belügyminisztérium.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő migránsok felszállnak a kompraForrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

A hatezer lakosú Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor több, mint tavaly ugyanekkor.
Martello az MTI-nek hétfőn adott interjújában tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán. A polgármester jelezte: a sziget nem bírja a migrációs nyomást. Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de az ottani polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassul.