Elszabadult a koronavírus a tengerpartokon, egyre nagyobb a vírus behurcolásának veszélye

a tengerpartokon romlik a járványügyi helyzet, Nizza, Franciaország, koronavírus
The threat of the second wave of COVID is growing. An elderly lady with a mask and a cane passes in front of a first aid post on the beach in Nice. La menace de la 2eme vague de COVID est de plus en plus presente. Une dame agee avec un masque et une canne passe devant un Poste de Secours en bord de plage, a Nice.
Vágólapra másolva!
Elérte Európát a koronavírus-járvány újabb hulláma, egyre több ország ismét szigorú szabályokat vezet be. A hivatalos járványügyi adatok azt mutatják, hogy a vírus leginkább a turisták által nagyon kedvelt helyeken, sok esetben a tengerpartokon terjed. A 7 és fél milliós Katalóniában (Barcelonán és környékén) az elmúlt héten többször naponta ezer új esetet jelentettek. A Riviéra egyik legnépszerűbb központjában, Nizzában már az utcán is maszkot kell viselni, de romlik a helyzet az olaszországi Velencében és környékén, valamint Bulgáriában is. Egyre nagyobb a koronavírus behurcolásának veszélye. 
Vágólapra másolva!

Nizza (Franciaország)

Hétfőtől a romló járványügyi adatok miatt ismét kötelező maszkot viselni a franciaországi Nizzában, az egyik legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyen (és több más francia városban, Toulouse-ban, Lille-ben és La Rochelle-ben) . A rendelkezés értelmében

reggel 10 óra és hajnali egy óra között kell maszkot viselni a turisták körében közkedvelt város utcáin és strandjain.

A szigorítás értelmében a szabálysértők kezdetben 35 eurós (12 ezer forint) bírságra számíthatnak, amelyet később 135 euróra (46 ezer forint) fognak emelni, amennyiben a prefektúra hozzájárulását adja ehhez.

A szabályozásról városszerte tájékoztatják az embereket, így például a villamosokon is kifüggesztik az erről szóló információkat.

Csütörtök óta hangosbeszélőkkel figyelmeztetik az embereket a stranddal párhuzamosan futó nizzai Promenade des Anglais-n a távolságtartási szabályok betartására és az alkoholfogyasztási tilalmakra.

Egy idős nő maszkban sétál a nizzai tengerparton Forrás: Hans Lucas via AFP/Arie Botbol

Bulgária

Súlyosan érinti a járvány második hulláma Bulgáriát, ahol egy nap leforgása alatt (keddi adat) 255 ember fertőződött meg koronavírussal, de múlt héten volt már 300 felett is. Ráadásul a halálesetek száma is rekordmértékű volt (16-an haltak meg egy nap alatt). Bulgária lakossága kevesebb mint 7 millió, így ez nagyon soknak számít.

A főváros, Szófia mellett Várna és Burgasz, két kiemelt tengerparti nyaralóhely is gócpontnak számít.

Nehezíti a helyzetet, hogy bolgár sajtóértesülések szerint

a kórházakban nagy hiány mutatkozik egészségügyi dolgozókból.

Bulgáriában a rendkívüli intézkedések legalább augusztus végéig vannak érvényben. A polgároknak az ország egész területén távolságot kell tartaniuk egymástól, és hordaniuk kell a védőmaszkot a közintézményekben és tömegközlekedési eszközökön.

Egy nő sétál az üres obzori strandon Bulgáriában Forrás: NurPhoto via AFP/Hristo Rusev

Olaszország

Az elmúlt 24 órában nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban: a hétfői 159-cel szemben kedden 190-et regisztráltak. Ez a korábbi adatokhoz képest nem tűnik jelentős számnak, de szakemberek szerint

a vírus terjedését jelző mutató 1 közelében van ismét. Ha ezt meghaladja, az azt jelenti, hogy megint nőni fog az új esetek száma.

A járvány február 20-i kitörése óta 35 171 ember halt meg Olaszországban a koronavírus okozta betegségben. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 12 482, a kórházban ápolt páciensek száma 761-ről 734-re csökkent, 41 beteget ápolnak intenzív osztályon.

Február vége óta 200 766 embert diagnosztizáltak az új koronavírussal Olaszországban.

Az Istat olasz statisztikai hivatal és az egészségügyi minisztérium felmérésének hétfőn publikált adatai szerint egyébként a hivatalos adatokhoz képest hatszor többen fertőződhettek meg koronavírussal Olaszországban. Utóbbiak egyébként 248 229 fertőzöttről és 35 166 halottról szólnak.

A legfertőzöttebb terület mára már nem Lombardia, hanem Veneto tartomány, azon belül Velence környéke.

Egy életmentő arcmaszkot visel a Róma közelében lévő fregenei strandon

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Barcelona (Spanyolország)

A katalán kormány július közepén jelentette be, hogy Barcelonában és a vonzáskörzetében található mintegy tucatnyi településen újból korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzések emelkedése miatt.

A rendelkezés értelmében ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, színházakat, mozikat, uszodákat ás edzőtermeket. Ez utóbbi miatt keleti harcművészetek művelői tüntettek a katalán regionális kormány barcelonai épülete előtt július végén.

Továbbá a vendéglátóhelyeken 50 százalékos létszámkorlátozás lép életbe, a szabad gyülekezést tíz főben maximálják. Az idősotthonokban nem fogadhatnak látogatókat. A katalán kormány egyúttal azt kéri az érintett térségben élő mintegy négymillió embertől, hogy csak elengedhetetlen esetekben hagyja el otthonát, például ha bevásárolni vagy dolgozni megy, de nem korlátozzák a lakhelyelhagyást.

A 15 napra szóló korlátozások azután lépnek életbe, hogy az illetékes bíróság jóváhagyja a kormány határozatát.

Amúgy egész Spanyolországban rossz a helyzet, amit jól jelez, hogy Nagy-Britannia karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket. Ez azért is jött nagyon rosszul a spanyol gazdaságnak, mert sok angol nyugdíjas vásárolt nyaralót Dél-Spanyolországban. A német külügy pedig azt javasolta állampolgárainak, ha nem muszáj, akkor ne utazzanak a turisták körében népszerű Katalónia, Aragónia és Navarra spanyol régiókba.

A spanyolországi hivatalos adatok rendkívül zavarosak. Kedden a spanyol kormány 1178 új fertőzöttet jelentett az egész országból, ebből alig százat Katalóniából. Ugyanezen nap reggelén azonban

a katalán hatóságok több mint 600 fertőzöttről és 30 halottról beszéltek.

Ez a 7,6 milliós Katalóniában óriási szám.

Egy férfi maszkot hordva sétál a Barceloneta strandon Barcelonában Forrás: AFP/Lluis Gene

Itthon biztonságosabb!

"Több Balaton, kevesebb Adria" - üzente Orbán Viktor kormányfő, mindenkit arra buzdítva, hogy a külföld helyett inkább belföldön nyaraljon. A miniszterelnök egyúttal arra kért mindenkit, hogy tájékozódjon, mielőtt külföldre utazik. Szerinte ugyanis a környező országokban egyre romló koronavírus-járványhelyzettel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a határainkon betartsuk és betartassuk a meghozott intézkedéseket, hiszen a legnagyobb kockázat a kórokozó behurcolása.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón szintén azt kérte, aki teheti, itthon töltse a szabadságát.