A járványhelyzet ősszel lehetővé teszi a normális tanévkezdést Ausztriában az oktatási minisztérium szerint.

Az osztrák oktatási minisztérium hangsúlyozta, hogy a tanév fokozott odafigyeléssel kezdődik. Már folynak az előkészületek:  az iskolákban is figyelembe veszik majd a koronavírus-jelzőrendszert.  Egy katalógus fogja tartalmazni azt, hogy a különböző jelzések esetén milyen szabályok érvényesek.

A jelzőrendszer befolyásolná egyebek mellett, hogy kell-e szájmaszkot viselniük a tanulóknak a bejáratnál vagy a folyosókon, megtarthatják-e a szabadban a testnevelési órákat és az énekórákat. Zöld jelzés esetén például csak a higiéniai óvintézkedéseket kellene betartani, piros jelzés esetén ugyanakkor regionális vagy részleges iskolabezárásokra is sor kerülne.

Védőmaszkos tanulók egy általános iskola tantermében az ausztriai Brunn am Gebirgében 2020. május 18-ánForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Szorgalmazzák egyebek mellett azt is, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyék a koronavírustesztet. Az iskolák május közepén történt újranyitása óta az 1,3 millió iskolai tanuló közül száznak lett pozitív a koronavírustesztje; a 130 ezer tanár közül pedig 15-en fertőződtek meg. 

Ausztriában az elmúlt 24 órában 96 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel folytatódott a kedvező tendencia, hétfőn ugyanis ugyancsak száznál kevesebb, 81 új esetet vettek nyilvántartásba. Jelenleg 1434 aktív beteget, illetve fertőzöttet tartanak nyilván.

Az országban eddig 21 481 ember fertőződött meg koronavírussal. A betegség következményeibe 719-en haltak bele, ugyanakkor 19 336-an időközben meggyógyultak. Közben Salzburgban a Schwarzenberg kaszárnyában hét katona koronavírustesztje pozitív lett.