Olaszország újabb katonákat küld a szlovéniai határon lévő Friuli-Venezia Giulia régióba a fokozott migrációs mozgás miatt - jelentette be az olasz kormány kedden.

A katonai kontingens feladata lesz az Udine megyében lévő kisebb határátkelők ellenőrzése.

Katonákat küld Olaszország a szlovén határra (illusztráció)Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Aggódnak a migránsok miatt

Az olasz-szlovén határ fokozott ellenőrzésének köszönhetően Trieszt és Gorizia térségében, a migránsok a kevésbé őrzött határátkelőkre térnek át Udine megyében gyakran ukrán embercsempészek segítségével, hogy Olaszországba jussanak - közölte Tatjana Rojc olasz szenátor.

Az Olaszországban élő szlovén kisebbség képviselője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a menedékkérők gyakran kisbuszokon, lakókocsikban, illetve teherautókon elrejtőzve érkeznek meg Olaszországba. Rojc szerint a helybéli lakosok a koronavírus-járványra tekintettel komolyan aggódnak az illegális bevándorlók miatt.

Levélben figyelmeztették Contét

A szenátor a nap folyamán találkozott Luciana Lamorgese olasz belügyminiszterrel, aki megerősítette az olasz katonai kontingens növelését a szlovéniai határon. A kormány figyelemmel követi a fejleményeket az ország északkeleti térségében - hangsúlyozta Lamorgese. Hozzátette: a

kabinet fokozni kívánja az embercsempészek elleni együttműködését a szlovén hatóságokkal.

A friuli regionális vezetés már a múlt héten levélben figyelmeztette Giuseppe Conte miniszterelnököt a koronavírus lehetséges terjedésére az országba érkező növekvő számú menedékkérő miatt.