Romániában az elmúlt 24 órában újabb 1232 embernél mutatták ki a koronavírust, de az új esetek száma már nem emelkedik meredeken, vagyis úgy tűnik, tetőzik a járvány. Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke szerint újra 1 alá csökkent az úgynevezett reprodukciós ráta.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint újabb 1232 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában. Ez több mint 10 százalékkal meghaladja ugyan az utóbbi két hét napi átlagát, de néhány százalékponttal elmarad az utóbbi hét átlagától, tehát a napi esetszám az utóbbi héten napi 1200 körül stabilizálódott, és nem emelkedett tovább.

A járvány visszaszorulásának reményét hordozza az is, hogy Emilian Popovici, a román járványügyi társaság alelnöke szerint az utóbbi egy héten - május 23. óta először - ismét 1 alá csökkent az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg. Ezt a mutatót 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében. Július 10. körül, amikor a hatóságoknak nem volt jogalapjuk karanténba küldeni a fertőzésgyanús embereket, a reprodukciós ráta elérte az 1,21-et Romániában  - mutatott rá a szakember.

Védőmaszkot viselő idős pár egy bukaresti piaconForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A júliusi fertőzési hullám azonban most érzékelteti hatását az halálozások és a súlyos esetek magas számában. Kedden minden korábbinál több, 48 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS: ezzel 2480-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. 
Az ismert aktív esetek száma már a 25 ezret közelíti. Közülük csaknem 7800-an vannak kórházban, és ismét megdőlt az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma, amely elérte a 436-ot.

A járvány főleg Bukarestben és a főváros közelében található Arges, Brassó, Prahova és Dambovita megyében terjed. A keddi, újonnan diagnosztizált esetek csaknem 13 százalékát Bukarestből jelentették: a fővárosban egyetlen nap alatt másfélszer annyi koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, mint a legkevésbé fertőzött Szatmár megyében a járvány kezdete óta együttvéve.