A menekültügyi rendszer működőképességét veszélyeztetik a kitoloncolási nehézségek 2015 óta - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

A magyar kormány ezért is van azon állásponton, hogy az illegális bevándorlókat Európa külső határainál kell megállítani - hangsúlyozta.

Migránsok ÁsotthalomnálForrás: police.hu

Együtt kellene működniük

Az unióban zajlik az új európai migrációs politika kialakítása, amelyben a magyar kormány intenzíven részt vesz. A migrációs válság kezdete óta probléma, hogy mi történjen azokkal a bevándorlókkal, akik nem jogosultak politikai menedékjogra, de remélhetőleg az új csomag ebben is haladást hoz - fűzte hozzá.

A politikai menedékjogot kérőknek együtt kellene működniük a befogadó országokkal, de ez nem történik meg, az érkezők eldobják irataikat és gyakorta valótlanságot állítanak magukról - fűzte hozzá Bakondi György.

A kibocsátó országnak fogadnia kell az érkezőt

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy Nyugat-Európából gyakran nem lehet kitoloncolni a migránsokat.

A kitoloncolási eljárás nagyon nehéz és rendkívül elhúzódó. Ha valaki Nyugaton nem kap menekültstátuszt, akkor az országok pénzzel ösztönzik, hogy hazautazzon, azonban pár hét múlva ezek az emberek ismét Európa felé veszik az irányt - közölte.

Egy másik lehetőség, hogy a hatóság kötelezi az illegális bevándorlót az önkéntes kiutazásra, de ők ezt ritkán teszik meg. A harmadik lehetőség a kiutazási határozat rendvédelmi szervekkel történő kényszerű végrehajtása, de ehhez a kibocsátó országnak vállalnia kell, hogy fogadja az érkezőt - mondta Bakondi György, megjegyezve, hogy ez is ritkán valósul meg.