Bejrút nagy része elpusztult, 135 halott az óriási robbanásban, sokan eltűntek

Libanon, Bejrút, robbanás, sérültek, katasztrófa
A robbanásokban egész sorházak dőltek össze, még rengetegen lehetnek a romok alatt.
Vágólapra másolva!
Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították a keddi rendkívül erőteljes robbanások miatt. Reggelre már legalább 100 halálos áldozatról szóltak a hírek, és csaknem négyezer sérültről. Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a libanoni főváros kikötőjében kedd este történt hatalmas robbanásoknak, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát-raktár égett és robbant fel.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

A libanoni egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 135-re nőtt a halottak száma és 5 ezer ember sérült meg a robbanásban. Azt is mondta, hogy még mindig sok embert keresnek.

Korábban írtuk:

A legfrissebb hírek szerint már 113 ember halt meg a robbanásban. A kikötő, ahol a robbanás történt, több vezetője házi őrizetbe került.

Kedden óriási robbanás rázta meg Libanon fővárosát. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyagraktár - található. A legfrissebb jelentések szerint a robbanás következtében legalább 100 ember meghalt, és több mint 4000 ember megsérült. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja - közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője. Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és gyásznapot hirdettek. A testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. George Kettaneh, a helyi vöröskereszt vezetője szerint

a szervezet az egészségügyi minisztériummal karöltve próbálja elhelyezni a halottasházakban az áldozatok holttestét, a kórházak már megteltek sérültekkel.

Egyelőre megbecsülni sem lehet, hányan rekedhettek a romok alatt Forrás: AFP/Patrick Baz

Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy

nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

A robbanások miatt

ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona.

A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre van elég búzája.

Még mindig nem tudni az okát

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak szabálytalanul egy kikötői raktárban.

Ammónium-nitrát robbanására utal az is, hogy szemtanúk szerint utána narancssárga felhő keletkezett. Hasonló, vörösesbarna színe van a nitrátvegyületek robbanása után keletkező, mérgező nitrogén-dioxid gáznak is.

Helikopterről is oltották a detonáció központját Forrás: AFP

Az ammónium-nitrát vízben jól oldódó só, műtrágya és robbanószerkezetek készítésére is használják. Emlékezetes, hogy Timothy McVeigh 2,2 tonna ammónium-nitráttal robbantotta fel 1995 áprilisában Oklahomában a szövetségi irodaházat. A detonáció 2,3 tonna TNT robbanóerejének felelt meg, és hallani lehetett a várostól 90 kilométerre is. A terrortámadásban 168 ember halt meg.
Egy másik, ammónium-nitráttal összefüggő hatalmas robbanás 1947-ben történt az egyesült államokbeli Texas Cityben, ahol egy 2200 tonna ilyen vegyi anyagot szállító hajón következett be detonáció. A robbanás átterjedt a közeli olajlétesítményekre és egy vegyi üzemre. Legalább 575-en meghaltak, és mintegy 4 ezren megsérültek.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg valamilyen robbanószerkezet okozhatta a detonációkat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont azt feltételezte, hogy baleset történt. Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" - mondta.

Valószínű, hogy a halottak és a sebesültek száma is emelkedni fog Forrás: AFP/Marwan Tahtah

200 kilométerre is érezték

A jordániai földtani intézet szerint egyébként

a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter-skálán.

A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

A detonáció következtében

több bejrúti városnegyedben keletkeztek károk, a lökéshullámban épületek és gépkocsik tucatjai semmisültek meg, egyes házaknak csak a homlokzata omlott le.

Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint károk keletkeztek a többi között Finnország, Argentína és Kazahsztán libanoni nagykövetségének épületében.

A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül.

A Sky News Arabia híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet.

Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A libanoni hadsereg lezárta a környéket és a katasztrófa helyszínéhez vezető utakat.

A robbanásokban egész sorházak dőltek össze, még rengetegen lehetnek a romok alatt. Forrás: AFP/Str

Egy magyar férfi szemtanúja volt a robbanásoknak

Az M1 Híradónak Skype-on nyilatkozó Németh Ágoston elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, mintegy 300-400 méterre a történtektől.

A lakásuk teraszáról nézte végig, ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület.

Először puskaropogás-szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni.

Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát, és látta, hogy a lakásuk romokban van.

Minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén, mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt.

Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal.

Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát-raktár égett és robbant fel.

Az M1 műsorvezetőjének kérdésére Németh Ágoston közölte:

nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna.

Németh Ágoston közölte, hogy a teraszukról látta azt is,

amint egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, a helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger.

Tűzoltó helikopterekkel is próbálják oltani a lángokat a bejrúti kikötőben. Forrás: AFP/Str

Németh Ágoston elmondta még, hogy jól vannak, szerencsére több magyar barátjuk él Bejrútban, akikkel felvették a kapcsolatot, azok pedig felajánlották, hogy megszállhatnak náluk.

Valószínűleg tűz okozta az ammónium-nitrát berobbanását

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagy mennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este - ezt mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szakértő szerint

"finoman szólva" is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van - tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét

- mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne. A Hezbollahnál ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot - mondta.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.