Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a libanoni főváros kikötőjében kedd este történt robbanásnak, amelynek több ezer sebesültje és már több tucat halottja van. A férfi az M1 aktuális csatornának számolt be a tapasztaltakról.

Az M1 Híradónak Skype-on nyilatkozó Németh Ágoston elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, mintegy 300-400 méterre a történtektől. A lakásuk teraszáról nézte végig, ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület.  

Németh Ágoston és menyasszonya a robbanások után kénytelen volt elköltözni a lakhatatlanná vált bejrúti lakásukból.Forrás: WWW.HIRADO.HU

Először puskaropogás-szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni. Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát, és látta, hogy a lakásuk romokban van.

Minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén, mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt.
Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal.

Bejrút, 2020. augusztus 5. Sűrű fekete füst tör a magasba a bejrúti kikötőben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. A detonáció következtében legkevesebb 78 ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. A robbanások okát nem tudni. MTI/EPA/Vael HamzehForrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát-raktár égett és robbant fel.

A műsorvezető kérdésére Németh Ágoston közölte: nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna. Mint mondta, az ammónium-nitrát műtrágyagyártáshoz is használt alapanyag, ezért nem jelentené ki, hogy robbanószer volt az épületben.
Közölte, hogy a teraszukról látta azt is, amint egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger.Németh Ágoston elmondta még, hogy jól vannak, szerencsére több magyar barátjuk él Bejrútban, akikkel felvették a kapcsolatot, azok pedig felajánlották, hogy megszállhatnak náluk.