Hagyományos formában, egészségügyi szabályok betartásával, de maszk kötelező használata nélkül kezdődik szeptemberben az oktatás a lengyelországi iskolákban - jelentette be szerdán Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter.

A lengyel általános és középiskolákban a koronavírus-járvány miatt március közepén tértek át távoktatásra. Május végétől az alsó tagozatos gyermekek számára visszaállították a nem kötelező, napközi jellegű iskolalátogatást.
A hagyományos iskolai oktatást az új tanévben alapvető modellnek fogják tekinteni - mondta varsói sajtóértekezletén Piontkowski, hozzátéve: a helyi járványgócok megjelenésekor az iskolák igazgatói az illetékes hatóságokkal egyeztetve részben vagy teljességgel távoktatásra térhetnek át. 

Lengyelországban hagyományos formában kezdődik az oktatás szeptemberben - illusztrációForrás: Aurelie Luylier/Pixabay

Az egészségügyi szabályok közül Piontkowski a gyakori kézmosást, a tantermek napi fertőtlenítését, a gyakori szellőztetést emelte ki.

Tájékoztatása szerint a maszkot a diákoknak nem kell használniuk.
A száj és az orr eltakarása kötelező lesz viszont a gyerekeket az iskolába elkísérő szülők számára, nekik a társadalmi távolságtartásról is gondoskodniuk kell.

Továbbá is érvényben maradnak azok az előírások, amelyek alapján az oktatásügyi tárca rendkívüli helyzetekben korlátozhatja az iskolák működését az ország egyes térségeiben, illetve országszerte - jegyezte meg a miniszter.

Drónnal készített kép strandolókról egy tónál a délkelet-lengyelországi Radymnóban 2020. július 28-ánForrás: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanovicz

Lengyelországban szerdán viszonylag magas napi növekedést jegyeztek, 640 új koronavírus-fertőzést mutattak ki. A legtöbb, 152 új fertőzés továbbra is a Sziléziai vajdasághoz kötődik, ahol folytatódik a bányászok általános vírusszűrése.

Az országban 13 468 az aktív esetek száma, a járvány március eleji kitörése óta megfertőződött 48 789 ember közül 35 321-en felgyógyultak. Eddig 1756 koronavírusos beteg halt meg, az utóbbi 24 óra alatt tizennyolc.