Orbán Viktor javaslatára Magyarország egymillió euróval segít Libanonnak

Bejrút, robbanás
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bejrútban történt robbanás okozta károk enyhítése érdekében 1 millió eurót (345 millió forint) ajánl fel az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház számára - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a forrást azonnal átcsoportosítják, és a Hungary Helps Program keretében folyósítják.
Havasi Bertalan beszámolt arról is, hogy

a nap folyamán Orbán Viktor, a Fidesz elnöke részvétlevelet küldött a Kereszténydemokrata Internacionáléban (CDI)

a Fidesszel közösen részt vevő libanoni keresztény pártnak, miután kiderült, hogy a Kataeb főtitkára, Nazar Najarian is meghalt a keddi robbanásban.

Még csütörtökön eljuttatják az adományt

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

Közlése szerint a magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója. Az adományt még csütörtökön eljuttatják hozzájuk - tette hozzá.

A politikus felidézte, hogy a katasztrófát követően a Hungary Helps munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot libanoni humanitárius partnereikkel, hogy teljes körű tájékoztatást kapjanak a veszteségekről, károkról és felmérjék a magyar segítségnyújtás lehetőségeit.

Bajban ismerszik meg a jó barát

Azbej Tristan megrendítőnek nevezte, hogy legkevesebb száz ember meghalt és több mint 4000-en megsérültek a keddi kettős robbanásban, majd hozzátette: ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Az anyagi kár felbecsülhetetlen, szinte egy egész városrész vált lakhatatlanná, a legfrissebb adatok szerint pedig legalább 300 ezer ember vált földönfutóvá - sorolta az államtitkár, arra is kitérve, hogy

egy ortodox kórház gyakorlatilag megsemmisült a robbanás közelében.

Mindezt tetézi, hogy Libanonban gazdasági, pénzügyi és politikai válság van, amit a koronavírus-járvány tovább súlyosbít, továbbá a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg.

– Bajban ismeszik meg a jó barát, és a magyarok jó barátai a libanoni népnek – hangoztatta az államtitkár. Hangsúlyozta: a Hungary Helps program alapvetése, hogy az adományt, a segítségnyújtást helybe kell vinni, azt gyorsan és úgy kell adni, ahogy arra szükség van.

A magyar emberek érdeke is a támogatás

Azbej Tristán rámutatott arra is, hogy Libanonban 1,5 millió szír és iraki menekült tartózkodik, az országnak jelentős a migrációs megtartóereje, ugyanakkor

könnyen migrációs kiindulási ponttá is válhat.

A támogatás a magyar emberek érdekét is szolgálja, megelőzve egy onnan kiinduló esetleges migrációs hullám kialakulását - mondta.

A robbanásban legalább százan meghaltak és több mint négyezren megsebesültek Forrás: AFP/Str

Emlékeztetett arra is, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet talán utolsó jelentős lélekszámú keresztény közösségének.