Hat éve várakozott a bejrúti kikötő raktárépületében az a 2750 tonna ammónium-nitrát, ami nagy valószínűséggel a pusztító kettős robbanáshoz vezetett. Kiszivárgott dokumentumok szerint a legénység és a tulajdonosok által hátrahagyott szállítmánynak az elszállítását a libanoni vámtisztviselők többször is kezdeményezték, de éveken át nem történt előrelépés az ügyben - számolt be cikkében a Magyar Nemzet. Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt kedd esti robbanás sérültjeinek kezelésére - jelentette be szerdán a rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában.

Kéthetes katasztrófahelyzet kikiáltását indítványozta szerdán Michel Aoun libanoni államfő. A Bejrútban kedden történt, pusztító kettős robbanásban az eddig nyilvánosságra került adatok szerint több mint száz ember meghalt, a sebesültek száma meghaladja a négyezer főt.  

Törmelékkel teli utca a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én.Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az al-Jazeera hírportál értesülése szerint a helyi hatóságok az áldozatok számának drasztikus emelkedésére számítanak.

Hasszan Diab miniszterelnök egynapos gyászt rendelt el, kedden egy rövid videóüzenetben kért segítséget a Libanonnal szimpatizáló országoktól. Michel Aoun elnökhöz hasonlóan Diab is bejelentette, hogy keresik a katasztrófa felelőseit, akikre a legszigorúbb büntetés vár.

A legutóbbi értesülések szerint 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel a bejrúti kikötőben, amit a hírek szerint hat éve, a biztonsági előírások mellőzésével tároltak egy raktárépületben.

A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én.Forrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az elmúlt órákban nyilvánosságra került dokumentumok szerint a rakomány 2013 szeptemberében érkezett a kikötőbe egy orosz felségjelzésű, Rhosus elnevezésű teherhajón.

A jármű Georgiából Mozambikba szállította rakományát, de technikai problémákra hivatkozva Bejrútban dokkolnia kellett. A libanoni hatóságok nem engedték kikötni a hajót, amit a legénység és a tulajdonosok is hátrahagytak.

A dokumentumok szerint ezt követően tették partra a rakományt. A következő években több levelet is írt a libanoni vámhatóság a rakomány sorsának rendezése érdekében, felmerült az ammónium-nitrát exportja, átadása a libanoni hadseregnek, illetve egy helyi vállalat is bejelentkezett vevőnek. Ahogyan azonban egy későbbi dokumentumból kiderült, végül nem született döntés a robbanásveszélyes rakomány sorsáról. Legutóbb 2017-ben írt újabb, a döntést sürgető levelet a vámhivatal vezetője, amire azonban nem érkezett válasz. Az iratokból egyébként egyelőre nem derült ki, hogy kinek a felelőssége volt a késlekedés.

Autóroncsok és törmelékkel borított utca a bejrúti kikötőben történt előző napi hatalmas robbanást követően 2020. augusztus 5-én.Forrás: MTI/AP/Bilal Huszein

Az al-Jazeera ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a bejrútiak az „Ali baba és a negyven rablóként" emlegetik a város kikötőjét, az ott dolgozó tisztviselők hírhedten korruptak. Azok az emberek bűnözők, és vélhetően ez a legnagyobb bűn, amit eddig elkövettek

- nyilatkozott a pánarab hírportálnak egy helyi lakos.

Az al-Jazeera arra is emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban adóbevételek milliárdjaitól esett el az állam a kikötőben zajló, mélyreható korrupció miatt.

Oroszország mobilkórházat telepít Libanonba

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közleménye szerint öt repülőgép indul majd Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel és sürgősségi szolgálatok munkatársaival. A koronavírus-járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) egy koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot küld a helyszínre, annak személyzetével együtt.

A bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanás egyik sebesültjét viszik 2020. augusztus 4-én.Forrás: MTI/EPA/Dar Al Mussawir/Ibrahim Dirani

A Covid-19-helyzetre való tekintettel az összes orosz szakembert védőfelszereléssel látják el.