Megint rekordot döntött az új betegek száma Ukrajnában

koronavírus, vírus, járvány, Ukrajna,  maszk, védőfelszerelés, Kijev, tömegközlekedés, utazás
Védőmaszkos utasok egy kijevi villamoson.
Vágólapra másolva!
Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezenfelül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 1271 új esettel 75 490-re, a halálos áldozatoké pedig 24 újabb halálos áldozattal 1788-ra nőtt, miközben eddig 41 527-en gyógyultak meg, közülük előző nap 914-en.

Jelenleg 32 175 beteget kezelnek koronavírus-fertőzés miatt.

Védőmaszkot viselő utasok egy villamoson Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Az új betegek számában a mostanit megelőzően a korábbi legmagasabb napi növekményt, 1197-et múlt szerdán regisztrálták, azóta egy nap, vasárnap kivételével folyamatosan ezer fölötti új fertőzéses esetet jegyeztek fel.

Több mint 5000 fertőzött van Kárpátalján

A legtöbb új beteget az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették: 156-ot a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből és 150-et a fővárosból, Kijevből, továbbá 148-at a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből.

Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma elérte a 10 223-at,

a halálos áldozatoké pedig két újabb áldozattal 275-re nőtt. Kijevben eddig 8812 fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma egy újabb esettel 139-re emelkedett.

Kárpátalján 78 új esettel 5462-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig négy újabb halálos áldozattal 210-re emelkedett, miközben eddig 2191-en győzték le a kórt.

Figyelmeztetést kapott Harkiv és Rivne

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 293 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 52 fő kapta el a vírust,

közülük már több mint 8900 személy fertőződött meg a járvány kitörése óta.

Előző nap 35 902 tesztet végeztek el az országban, ebből 17 519 PCR-tesztet és 18 383 antitestszűrést.

Sztepanov közölte továbbá, hogy két megye, Harkiv és a nyugat-ukrajnai Rivne az utóbbi napokban mért adatok - az aktív betegek száma és a fertőzés terjedésének üteme - alapján figyelmeztetést kapott a kormányzattól, hogy járványügyileg kedvezőtlenebb besorolásba kerülhetnek, és szigorításokat kell bevezetniük.

Megállás nélkül hajtanak át a vonatok két nagyvároson

A hónap elején új karanténrendszer lépett életbe, amely szerint négy színes, azaz zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják az egyes településeket és régiókat meghatározott kritériumok - a betegek, az elvégzett tesztek száma, a kórházi ágyak leterheltsége és a fertőzés terjedésének üteme - alapján. A besorolást péntekenként vizsgálja felül a kormány.

A veszélyes zónákba sorolt települések, illetve régiók helyi hatóságai mostantól

önhatalmúlag nem enyhíthetnek, csak szigoríthatnak a korlátozásokon.

A múlt héten vörös besorolást kapott Nyugat-Ukrajnában két nagyváros, Ternopil és Luck, amelyeken a vonatok megállás nélkül hajtanak át az állami vasúttársaság döntése értelmében.