Az olasz miniszterelnök szavai szerint a szokott időben kezdik szeptemberben a tanítást az iskolákban Olaszországban. Ugyanakkor még mindig nem véglegesítették, hogy a koronavírus-járvány terjedése ellen milyen biztonsági szabályokkal indul a tanév.

Giuseppe Conte kormányfő a Corriere Della Sera című lap szerdai számában megjelent interjúban tudatta, hogy elkötelezett az iskolák megnyitása mellett, és biztos a tanévkezdés szokásos időpontjában.

A biztonsági rendelkezések azonban még vitatottak. Lucia Azzolina oktatási miniszter ugyancsak szerdán közölte, hogy a tanítás csökkentett létszámú, 15 fős osztályokban folyik majd a védőtávolság betarthatósága végett. Ez azzal jár, hogy több osztály indul, amihez több oktató kell. A miniszter azt mondta, hogy  50 ezer új pedagógussal akarják bővíteni az oktatói létszámot. 

Az olasz egészségügyi minisztérium a hét elején azt közölte: ha egy diákról bebizonyosodik, hogy koronavírussal fertőzött, akkor egész osztályát karanténra kötelezik.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a kezét fertőtleníti a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedésekről szóló beszámolója után a szenátus üléstermében idén tavasszalForrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

A mosdók, öltözők, konyhák és ebédlők vonatkozásában azonban a biztonsági előírások még képlékenyek.

Gondot okoz a bútorhiány is. A gyártók tudatták, hogy  képtelenek teljesíteni iskolakezdésig a 2,4 millió új padra szóló rendelést,  ami talán nem is akkora baj, mivel nemigen tudná sok iskola a bútorokat hova tenni. Sokuknak ugyanis nincsenek póttermei.