Újabb kanadai állampolgárt ítéltek halálra Kínában kábítószer előállításának bűntette miatt.

A dél-kínai Kanton (Kuangcsou) középfokú bírósága csütörtökön közleményben jelentette be az ítéletet, amelyet a legfelsőbb bíróságnak kell jóváhagynia. A helyi sajtó beszámolói szerint a Xu Weihong nevű kanadai állampolgárságú elítélt, társával együtt 2016. októbere óta ketamint állított elő, amelyet Xu otthonában tároltak. A kínai rendőrség az ügy kapcsán több mint 120 kilogramm ketamint foglalt le az elítélt otthonában, és egy másik címen. Xu társát, a kínai állampolgárságú Ven Kuang-hsziongot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.Kínában tavaly két másik kanadai állampolgárt ítéltek halálra két, egymástól független kábítószeres ügyben. Az ítélet ellen mindkét esetben fellebbezést nyújtottak be.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a legújabb eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az nem fogja befolyásolni a kínai-kanadai kapcsolatokat.

A két ország kapcsolata azt követően vált feszültté, hogy a kanadai hatóságok 2018 végén amerikai kérésre őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját. Röviddel Meng elfogását követően Kínában két kanadai állampolgárt vettek őrizetbe, de Peking tagadja, hogy elfogásuknak köze lenne Meng ügyéhez. Michael Kovrig korábbi diplomata és Michael Spavor üzletember ellen idén júniusban kémkedés miatt emeltek vádat.