A gyenge libanoni állam is felelős a robbanásért

Libanon, Bejrút, robbanás, katasztrófa, sebesültek
The aftermath of yesterday's blast is seen at the port of Lebanon's capital Beirut, on August 5, 2020. - Rescuers worked through the night after two enormous explosions ripped through Beirut's port, killing at least 78 people and injuring thousands, as they wrecked buildings across the Lebanese capital. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)
Vágólapra másolva!
Bejrútban kedd este felrobbant egy ammónium-nitrát-raktár. A detonáció következtében legalább 135-en meghaltak és ötezren megsérültek. Szakértők szerint a gyenge libanoni állam is felelős a robbanásért.
Vágólapra másolva!

- mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta, az országban három nagy felekezeti tömb van: a síita, a szunnita és a keresztény; ezen egyezségen múlik az állam vezetése. Most az látható, hogy a három közösség hatalommegosztásán nyugvó rendszer működésképtelennek bizonyult, és az országot komoly gazdasági nehézségek is sújtják.

Ráadásul mintegy másfél milliónyi szíriai menekült is van Libanonban.

Pusztítás Libanon városában a robbanást követően Forrás: AFP/Anwar Amro

Szalai Máté kifejtette,

az államadósság a nemzeti össztermék 150 százalékát teszi ki, és hiperinfláció sújtja az országot, a libanoni font az értékének a 80 százalékát elvesztette.


Az állam gyengeségét mutatja az is, hogy egy bejrúti raktárban több ezer tonnányi, rendkívül robbanásveszélyes műtrágya-alapanyagot tároltak.

Pontosan az a legfélelmetesebb ebben a robbanásban, hogy

Elég volt hozzá az, hogy a különböző állami szervezetek egyszerűen nem tudtak egymással kommunikálni - fogalmazott.