Bejrútban kedd este felrobbant egy ammónium-nitrát-raktár. A detonáció következtében legalább 135-en meghaltak és ötezren megsérültek. Szakértők szerint a gyenge libanoni állam is felelős a robbanásért.

A gyenge libanoni állam, illetve annak intézményei nem voltak képesek kezelni a helyzetet, ezért is következhetett be a keddi bejrúti robbanás  - mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta, az országban három nagy felekezeti tömb van: a síita, a szunnita és a keresztény; ezen egyezségen múlik az állam vezetése. Most az látható, hogy a három közösség hatalommegosztásán nyugvó rendszer működésképtelennek bizonyult, és az országot komoly gazdasági nehézségek is sújtják. Ráadásul mintegy másfél milliónyi szíriai menekült is van Libanonban. 

Pusztítás Libanon városában a robbanást követőenForrás: AFP/Anwar Amro

Szalai Máté kifejtette, az államadósság a nemzeti össztermék 150 százalékát teszi ki, és hiperinfláció sújtja az országot, a libanoni font az értékének a 80 százalékát elvesztette. 
Az állam gyengeségét mutatja az is, hogy egy bejrúti raktárban több ezer tonnányi, rendkívül robbanásveszélyes műtrágya-alapanyagot tároltak.

Pontosan az a legfélelmetesebb ebben a robbanásban, hogy nem kellett hozzá egy merénylő, nem kellett hozzá egy terrorista szervezet vagy egy háború.  Elég volt hozzá az, hogy a különböző állami szervezetek egyszerűen nem tudtak egymással kommunikálni - fogalmazott.