Migráns lehet az olasz koronavírus-fertőzöttek negyede

Vágólapra másolva!
Francesco Boccia regionális ügyekért felelős miniszter véletlenül felfedte, hogy Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek mintegy negyede – az ő szavaival élve – „külföldi származású". Erre akkor derült fény, amikor a baloldali miniszter kijelentette, hogy a pozitívként azonosított esetek 75 százalékában olasz állampolgárok a fertőzöttek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az Il Giornale című olasz lap cikkére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

„A pozitív tesztet produkált személyek 75 százaléka olasz, akiket más olaszok fertőztek meg" – jelentette ki Francesco Boccia regionális miniszter. A baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa egyúttal következtetni engedett arra, hogy

a fennmaradó 25 százalék migráns, vagy migránsok által megfertőzött olasz.

„Ami a tenger felől jövő külföldieket illeti, mindegyiküket teszteljük, és sokan azonnal távoznak közülük" – tette hozzá Boccia.

Az elmúlt hetekben

jelentősen megnőtt a tengeren érkező illegális migránsok száma Dél-Olaszországban.

Szicíliában és Lampedusa szigetén a legrosszabb a helyzet, ahol a jelentések szerint

óránként átlagosan egy migránsokat csempésző hajó köt ki.

Lampedusa szigetén a hivatalosan 95 ember befogadására alkalmas migránsközpontban jelenleg közel 1000-en élnek, ezért a sziget polgármestere, Salvatore Martello a múlt héten vészhelyzet kihirdetését követelte az olasz kormánytól.

Július utolsó hetében több mint 130 migráns koronavírustesztje bizonyult pozitívnak azok közül, akik az észak-olaszországi Treviso befogadóközpontjába érkeztek.

Több ilyen központot helyeztek karantén alá a fertőzöttek nagy száma miatt, de néhány migránsnak sikerült megszöknie. Hétfőn

a karanténba zárt migránsok tüntetésként matracokat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a tűz miatt kiérkező tűzoltókat.

Rengeteg volt a fertőzött a múlt hét elején Máltán partra szállt bevándorlók között is. A máltai egészségügyi minisztérium közlése szerint az akkor érkezett 94 migránsból 65-nek, vagyis

több, mint kétharmaduknak lett pozitív a koronavírustesztje.