Ezekből az országokból a legnagyobb a vírus behurcolásának veszélye

lifestyle Horizontal
A woman leaves the beach as a sign on a fence informs people of the closure of the beach due to reaching the allowed capacity, in Barcelona on July 19, 2020. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy a Kormányinfón is elhangzott, Európában drámaian nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Egyre nagyobb a veszély, hogy valahonnan behurcolják a vírust Magyarországra. A legveszélyesebb országok ebből a szempontból elsősorban a népszerű turistaközpontok, mint amilyen Spanyolország vagy Franciaország, de a rokoni-családi-baráti kapcsolatok miatt ebbe a kategóriába tartozik Németország és a szomszédos Ukrajna, illetve Románia is. A migráció veszélye miatt pedig ide kell sorolnunk Olaszországot és Máltát is, ez a két állam persze a turizmus miatt is rizikót jelent.
Vágólapra másolva!

Spanyolország

Spanyolországban egyértelműen a turisták körében legnépszerűbb Katalónia régióban a legsúlyosabb a helyzet, azon belül is Barcelonában és a közvetlen környékén.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a katalán regionális kormány július 15-én jelentette be, hogy Barcelonában és az agglomerációjában található 12 településen újból korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzések emelkedése miatt.

Egy barcelonai strand, 2020. július 19. Forrás: AFP/Josep Lago

A rendelkezés értelmében ismét

bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, színházakat, mozikat, uszodákat és edzőtermeket.

Ez utóbbi miatt keleti harcművészetek művelői tüntettek a katalán regionális kormány barcelonai épülete előtt július végén.

Továbbá a vendéglátóhelyeken 50 százalékos létszámkorlátozás lép életbe, a szabad gyülekezést tíz főben maximálják.

Az idősotthonokban nem fogadhatnak látogatókat.

A katalán regionális kormány egyúttal azt kéri az érintett térségben élő mintegy négymillió embertől, hogy

csak elengedhetetlen esetekben hagyják el otthonukat, például ha bevásárolni vagy dolgozni mennek, de nem korlátozzák a lakhelyelhagyást.

A 15 napra szóló korlátozások azután lépnek életbe, hogy az illetékes bíróság jóváhagyja a regionális kormány határozatát.

Aggodalomra ad okot, hogy Katalóniában sokan nem tartják be a járványügyi korlátozásokat.

Ugyanakkor Madridban is egyre súlyosabb a helyzet. Ezért a fővárosi régió vezetése július 28-án úgy döntött, hogy

kötelezővé teszik a maszkviselést, a szórakozóhelyek pedig éjjel 2-ig maradhatnak nyitva.

A nyilvános és családi események tekintetében egy 10 fős felső határt vezetnek be. Ezek a rendelkezések augusztus 6-án, azaz ma léptek érvénybe. Madridból szerdán azt jelentették, hogy egy nap alatt 1772 új fertőzést állapítottak meg, ami a legmagasabb adat azóta, hogy júniusban enyhítettek a járványügyi korlátozásokon.

Amúgy egész Spanyolországban rossz a helyzet, amit jól jelez, hogy

Nagy-Britannia karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket.

Ez azért is jött nagyon rosszul a spanyol gazdaságnak, mert sok angol nyugdíjas vásárolt nyaralót Dél-Spanyolországban.

A turisták magas száma miatt a tengerparti régiók különösen veszélyeztetettek.

A koronavírus-járvány terjedésének európai térképe, 2020. 29-30. hét Forrás: EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL

Statisztikai adatok alapján Spanyolországban július 23-tól kezdett el ismét jelentősen emelkedni az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma. Az utóbbi több mint 3 hónap negatív csúcsa augusztus 4-én dőlt meg, akkor 5760 új esetet diagnosztizáltak, április 24. (6740) óta a legtöbbet. Az aktív fertőzöttek száma is emelkedik, augusztus 5-én ez a szám 127 391 volt, míg július 13-én még „csak" 91 859. A fertőzöttek összlétszáma közel 353 ezer.

A romló statisztikákra tekintettel,

a magyar országos tisztifőorvos szerdán úgy döntött, hogy pénteki (augusztus 7.) hatállyal zöldből sárga besorolású lesz Spanyolország.

Franciaország

Spanyolországhoz hasonlóan Franciaországban is a nagyvárosokban és a turisták körében népszerű tengerparti településeken romlik a leglátványosabban a helyzet.

A francia elit és a külföldi turisták által is kedvelt Nizzában hétfőn elrendelték a kötelező maszkviselést.

A rendelkezés értelmében reggel 10 óra és hajnali 1 óra között kell maszkot viselni Nizza utcáin és strandjain.

Egy idős házaspár a nizzai strandon, 2020. augusztus 2. Forrás: Hans Lucas via AFP/ARIE BOTBOL / Hans Lucas/Arie Botbol

A szigorítás értelmében a szabálysértők kezdetben 35 eurós (12 ezer forint) bírságra számíthatnak, amelyet később 135 euróra (46 ezer forint) fognak emelni, amennyiben a prefektúra hozzájárulását adja ehhez.

Múlt csütörtök óta hangosbeszélőkkel figyelmeztetik az embereket a stranddal párhuzamosan futó nizzai Promenade des Anglais-n a távolságtartási szabályok betartására és az alkoholfogyasztási tilalmakra.

Továbbá Toulouse-ban, Lille-ben és La Rochelle-ben is kötelezővé tették a maszkviselést.

Franciaországban az utóbbi két hónap negatív rekordja augusztus 2-án dőlt meg, aznap 2820 fertőzöttet regisztráltak, ami a május 28-i 3325 eset után a legtöbb. Az aktív esetek száma is emelkedik, augusztus 5-én 81 558 volt, ami a július 15-i 64 389-hez képest jelentős növekedés. A fertőzöttek összlétszáma 194 ezer felett van.

Németország

A német hatóságok által közölt adatokból az derül ki, hogy a fertőzések számának növekedése időben egybeesik azzal, hogy egyre többen visszatértek a nyaralásból, főleg Spanyolországból és Olaszországból. A német külügy már ezelőtt két héttel figyelmeztette az állampolgárokat, hogy Katalónia, Aragónia és Navarra spanyol régiókba a fertőzésveszély miatt ne utazzanak, de

a híradások szerint ennek nem volt sok visszhangja.

Ráadásképpen, a társadalmi távolságtartás szabályainak a mellőzése mellett szombaton tüntettek Berlinben a járványügyi, szerintük szigorú szabályok ellen. Híradások szerint nagyjából 20 ezren lehettek.

Németországban augusztus 5-én 1024 új koronavírusos esetet regisztráltak, a június 17-i 1122 fertőzés óta a legtöbbet. Azonban a június 17-i negatív csúcsból hozzávetőlegesen 1000 eset egyetlenegy vágóhídhoz volt köthető, ahol túlnyomó többségében román vendégmunkásoknál mutatták ki a vírust.

Ha ezt nem számítjuk, akkor a május 8-i 1158 eset óta szerdán diagnosztizálták a legtöbb fertőzöttet, amely amúgy a negyedik legnagyobb szám uniós szinten.

Közben az aktív esetek száma is emelkedik, augusztus 5-én 10 159 volt, szemben a július 19-i 5582-vel. Ez nagyon jelentős növekedés. A fertőzöttek összlétszáma Németországban 214 ezer felett jár.

Románia

A Maszol beszámolója alapján, Klaus Iohannis államfő szerdán bejelentette, hogy a romániai közoktatásban a megyei vészhelyzeti bizottságoknak figyelembe kell venniük az ezer lakosra számított új fertőzések számának átlagát az elmúlt 14 napban.

Ott, ahol ez a szám: 1-nél kisebb, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy minden tanuló be fog járni a tanintézménybe;

1 és 3 közötti, a sárga forgatókönyv lép érvénybe, azaz hibrid oktatás fog zajlani a következőképpen: az óvodások és elemi osztályosok bemennek a tanintézményekbe,

szintúgy a VIII-os és XII-es végzős diákok, a többi tanuló egy része pedig bejár, egy része online tanul, az iskola adottságainak függvényében, hogy legyen helyük azoknak, akiknek minden nap be kell járni;

3-nál nagyobb, a vörös forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy teljesen bezár az iskola, és az oktatás kizárólag online zajlik.

Iohannis hozzátette, a megyei vészhelyzeti bizottságok folyamatosan figyelni fogják a települések járványadatait, és amint változik a helyzet, más forgatókönyvet léptetnek érvénybe.

Az államfő továbbá igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy ha a jelenlegi adatokat vesszük figyelembe, az ország nagy része a zöld csoportba tartozik, tehát a gyerekek többsége szeptember 14-étől be fog járni az iskolába. Iohannis szerint pár száz települést lehet sorolni a sárga csoportba, a vörösbe pedig 50-et.

Közben

Románia megyéinek mintegy felében augusztustól a kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését azokon a zsúfolt helyeken, ahol nem lehet megfelelő távolságot tartani.

Az alábbi térképen pirossal vannak jelölve azok a megyék, ahol kötelező a maszkviselés, sötét sárgával ott, ahol ajánlott, világos sárgával, ahol sem nem ajánlott, sem nem kötelező.

Az országos járványügyi operatív törzs vasárnaptól a vendéglátóhelyek nyitva tartását is korlátozta. Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva 23 és 6 óra között.
Konstanca megye a Fekete-tenger partján található, ott van Románia legtöbb üdülője, amelyek a külföldiek körében ugyan nem különösebben népszerűek, de a belföldiek körében annál inkább, főleg a megyeszékhely,

a 320 ezres Konstanca városa, ami egy nagy tengerparti üdülőközponthoz hasonlítható.

A kolozsvári Krónika szerdán tette közzé az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb júniusi adatait. Ennek alapján, míg az előző évhez képest országos szinten a turizmus 74,5 százalékkal esett vissza,

Konstanca megyében a visszaesés „csak" 61,8 százalékos volt, azonban a trendekkel drasztikusan szembemenve, Konstanca városában 7,7 százalékos növekedés volt.

Ennek alapján a következő járványügyi gócpont beazonosítása nem okoz különösebb problémát.

Romániában az aktív esetek száma az utóbbi két hétben megduplázódott, a július 21-i 12 605-höz képest augusztus 5-én már 25 445 volt ez a szám.

A koronavírussal összefüggő napi halálozási szám augusztus 4-én minden eddigi negatív rekordot megdöntött, 48-ra emelkedve, de rá egy napra is csak 41-re csökkent ez a szám. A május 8-i csúcson 35-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma szerdán 1309 volt, ami alig marad el a július 30-i 1356-os csúcstól. A fertőzöttek összlétszáma 56 500 felett jár.

Ukrajna

Az ukrán kormány még augusztus 1-jén zöldről vörösre változtatta Magyarország (továbbá Szlovákia és Lengyelország) járványügyi besorolását, ami

Magyarországra nézve abszurd és ellenséges lépés.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja ezt a dolgot. Véleményük alapján ez a döntés sok százezer állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, és jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak.

A KMKSZ nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést,

és a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére.

Ukrajnában augusztus 5-én újabb negatív rekord született, a járvány kitörése óta ugyanis nem regisztráltak még annyi új esetet, mint szerdán, szám szerint 1271-et.

Július 30. óta az újonnan diagnosztizált esetek száma 1000 felett jár. Az április 23-i csúcs például 578 volt.

A legtöbb új beteget az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették: 156-ot a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből és 150-et Kijevből.

Ukrajnában nagy valószínűséggel azért a nyugati országrész a legfertőzöttebb, mert onnan járnak a legtöbben Nyugat-Európába dolgozni.

A vendégmunkásokkal együtt pedig a vírus is „ingázik" Ukrajna és az EU között.
Az sem segít a helyzeten, hogy Kijevben gyakran tüntetnek.

Az aktív fertőzöttek száma is jelentősen emelkedik, augusztus 5-én 32 175 volt, szemben a július 22-i 26 289-cel. A fertőzöttek összlétszáma 77 ezerhez közeledik.

Olaszország

A V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolója alapján Francesco Boccia olasz regionális ügyekért felelős miniszter augusztus 3-án véletlenül felfedte, hogy

a koronavírus-fertőzöttek mintegy negyede „külföldi származású", azaz migráns.

Erre akkor derült fény, amikor a baloldali (PD) miniszter kijelentette, hogy a pozitívként azonosított esetek 75 százalékában olasz állampolgárok a fertőzöttek, a többiek pedig más állampolgárságúak.

Július utolsó hetében több mint 130 migráns koronavírustesztje bizonyult pozitívnak

azok közül, akik az észak-olaszországi Treviso befogadóközpontjába érkeztek. Több ilyen központot helyeztek karantén alá a fertőzöttek nagy száma miatt, de néhány migránsnak sikerült megszöknie. Hétfőn a karanténba zárt migránsok tüntetésként matracokat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a tűz miatt kiérkező tűzoltókat.

Rengeteg volt a fertőzött a múlt hét elején Máltán partra szállt bevándorlók között is. A máltai egészségügyi minisztérium közlése szerint

az akkor érkezett 94 migránsból 65-nek, vagyis több mint 2/3-uknak lett pozitív a koronavírustesztje.

Ez olasz szempontból amiatt problémás, hogy a Máltán kikötött migránsok többsége előbb-utóbb Olaszországba kerül.

Lucia Azzolina (a populista M5S politikusa) oktatási miniszter egyébként szerdán közölte, hogy

Ez azzal jár, hogy több osztály indul, amihez több oktató kell. A miniszter azt mondta, hogy 50 ezer új pedagógussal akarják bővíteni az oktatói létszámot. A késői döntés miatt gondot okoz a bútorhiány is. A gyártók már tudatták, hogy képtelenek teljesíteni iskolakezdésig a 2,4 millió új padra szóló rendelést.

Az olasz egészségügyi minisztérium a hét elején tudatta: ha egy diákról bebizonyosodik, hogy koronavírussal fertőzött, akkor egész osztályát karanténra kötelezik.

Olaszországban aggodalomra ad okot, hogy

az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a keddi 190-ről szerdára 384-re emelkedett, ez majdnem kétszeres növekedés.

Ennél több új eset az utóbbi két hónapban csak június 5-én volt, akkor 519 főnél mutatták ki a vírust.

Az aktív esetek száma a július 30-i 12 230-ról augusztus 5-re 12 646-ra emelkedett. Ez nem olyan drámai növekedés, az viszont aggasztó, hogy

a járvány új központja a turisták körében különösen népszerű Veneto régió, ahol Velence városa is található.

Olaszországban – a migránstáborok mellett – elsősorban a tengerparti részeken van probléma. A fertőzöttek összlétszáma amúgy a 249 ezerhez, azaz a negyedmillióhoz közelít.