Rekordszámú koronavírus-fertőzöttet regisztráltak több japán prefektúrában az elmúlt 24 órában.

Ohmura Hideaki, Aicsi prefektúra kormányzója a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt regionális szükséghelyzetet hirdetett ki. Arra kérte az üzleteket, hogy zárjanak korán, és a lakosokat otthonmaradásra szólította fel.

Az intézkedések az augusztus 24-én kezdődő hagyományos Obon fesztivál idejére is vonatkoznak, amikor az iskolák és sok cég zárva tart. Aicsi tartományban található Nagoja, ahol a Toyota Motor Corp. autógyártó óriáscég központja van.

A kormányzó megerősítette, hogy július közepe óta napi százzal nő az igazolt fertőzöttek száma.

Oszaka kormányzóságból csütörtökön rekordszámú - 225 - új koronavírus-fertőzöttet jelentettek. Július 29-én 221 új fertőzöttet diagnosztizáltak Oszakában, így a számuk a prefektúrában mintegy 5000 lett.

A biztonságos távolságtartást jelző matricák a koronavírus-járvány miatt bevezetett új szigorítások után a tokiói Haneda repülőtéren, 2020. augusztus 4-énForrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A tokiói önkormányzat csütörtökön 360 új fertőzöttről számolt be, az előző napi 263-mal szemben. A 14 milliós fővárosban szombaton rekord magas - 472 - volt az új betegek száma.

A japán kormány áprilisban szólított fel a társas távolságtartásra és az üzletek bezárására, az intézkedéseket azonban fokozatosan visszavonták. Japánban eddig közel 42 700 embert diagnosztizáltak a koronavírussal, és mintegy ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegségbe.

Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön ismételten hangsúlyozta, hogy a növekvő számú fertőzöttek ellenére egyelőre nem látja szükségét újabb szükséghelyzet kihirdetésének Japánban. A miniszterelnök ezt a súlyos esetek kis arányával és a jobban felszerelt kórházakkal indokolta.