Romániában ismét több mint 1300-zal növekedett egy nap alatt a koronavírussal diagnosztizáltak száma, és újabb 45 halálesetről számolt be csütörtöki jelentésében a stratégiai kommunikációs törzs.

Az egy nap alatt meghalt koronavírusos betegek száma másfélszerese az utóbbi két hét átlagának.

A járvány eddig 2566 áldozatot követelt Romániában.

Védőmaszkot viselő idős pár visz egy koszorút Bukarestben 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idejénForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A nyilvántartott több mint 26 ezer aktív fertőzött közül csaknem nyolcezren vannak kórházban. A súlyos esetek száma valamelyest csökkent, csütörtökön 458 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

Az utóbbi 24 órában újabb 1345 embernél mutatták ki a fertőzést.

Ez megközelíti a múlt csütörtökön feljegyzett negatív csúcsot, és több mint 15 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál.

A járvány továbbra is Bukarestben, és a főváros északi szomszédságában található Prahova és Arges megyében terjed, ahol a fertőzésszám az utóbbi napon is meghaladta, vagy megközelítette a százat.

Védőmaszkot viselő nő Bukarest belvárosában 2020. június 13-ánForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ezzel szemben a partiumi Szatmár megyében, és a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében csak két-két új fertőzést jelentettek.

További megyék járványügyi operatív törzsei rendelték el a kültéri maszkviselést. Szombattól kezdődően a veszélyhelyzet végéig Kolozsváron és Kolozs megye egész területén is maszkot kell viselnie minden felnőttnek és öt évet betöltött gyereknek, amikor szabadtéri rendezvényen, népünnepélyen, búcsún vagy zarándoklaton vesz részt. Erdélyben korábban Brassó, Arad, Temes, Kovászna és Szatmár megye hatóságai fogadtak el hasonló rendeletet.