Csehországban továbbra is növekszik az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma.

A cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint szerdán a laboratóriumi vizsgálatok 244 személynél állapították meg a Covid-19-fertőzést, és ezzel a betegek száma 5232-re emelkedett, ami új rekordot jelent.

Cseh állampolgárok szállnak le a Prága-Rijeka közvetlen vonatjáratról az Adria-parti városban 2020. július 1-énForrás: AFP/Denis Lovrovic

Március elseje óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, Csehországban 17 529 ember kapta meg a kórt, közülük mintegy 12 ezer, azaz 70 százalék már meggyógyult.  Az áldozatok száma csütörtök reggel 388 volt. A cseh tisztiorvosi szolgálat szerint a járvány terjedésének szempontjából kulcsfontosságú tényező, hogy jelentősen nem változik a kórházban kezelt betegek száma, illetve azoké, akiknek állapotát súlyosnak lehet minősíteni, és intenzív kezelést igényelnek.

A csütörtök reggeli kimutatás szerint 

a kórházakban 121 embert kezelnek, közülük az orvosok 15-nek az állapotát minősítették súlyosnak. 

Ezek a számok valamivel alacsonyabbak, mint szerdán.

Zenészek játszanak az 515 méter hosszú asztalnál helyet foglaló vendégeknek a prágai Károly hídon 2020. június 30-ánForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A új koronavírus-esetek napi száma az utóbbi időben mintegy 250 körül mozog, ez hasonló a márciusi-áprilisi helyzethez, amikor az országban szükséghelyzet volt, és a közéletet, valamint a gazdaságot központilag korlátozták. 

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országos járványhelyzet kielégítőnek tekinthető, és a több mint egytucatnyi lokális fertőzésgóc ellenőrzés alatt van. Az illetékes hatóságok azonban folyamatosan az óvintézkedések betartására hívják fel az emberek figyelmét.