Véget ért a Le Havre-i túszejtés: a 34 éves iszlamistát letartóztatták

Le Havre túszejtés
French police take cover outside a bank in the port city of Le Havre, northwestern France, on August 6, 2020, where an armed man allegedly holds five people as hostages according to police. - The man entered the premises at 4:45 pm (1445 GMT), a police official told AFP, adding that officers from the elite tactical police unit RAID had been deployed. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Vágólapra másolva!
Hat embert ejtett túszul egy férfi egy Le Havre-i bankfiókban csütörtökön, Franciaország északnyugati részén, végül a több mint hat órás túszdráma végére mindenkit elengedett. A muszlim túszejtőt Mehdi D. néven azonosították. A rendőrök letartóztatták. A Le Figaro szerint iszlamista jellegű követelései voltak, és azt is írják, hogy a hatóságok már nyilvántartották mint lehetséges radikális iszlamistát. Korábban többször volt már börtönben, emberrablásért is. Érdekesség, hogy Le Havre polgármestere a nemrég leváltott francia miniszterelnök, Édouard Phillipe.
Vágólapra másolva!

Frissítés 22.57: A muszlim túszejtő elengedte a hatodik túszt is, véget ért a túszejtés.

Frissítés 22.43: A Le Figaro szerint az ötödik túsz is kiszabadult, még egy túsz van benn.

Frissítés: 22.37: A Valeurs Actuelles szerint a 34 éves túszejtő neve Mehdi D.

Frissítés 21.17: Újabb túszt engedett el az iszlamista férfi, még két embert tart fogva. Eredetileg hét ember volt a bankban, de egyikük a túszejtő érkezésekor elmenekült.

Korábban írtuk:

A rendőrség szóvivője arról számolt be, hogy a túszejtő 34 éves. A szóvivő azt is elmondta, hogy a férfinál lőfegyver van.

Rendőrségi források a Reuters hírügynökségnek azt is elmondták, hogy

a hatóság szerint a támadónak iszlamista kötődése is lehet,

de ezt az értesülést egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. Az MTI szerint a férfi állt pszichiátriai kezelés alatt.

A Le Figaro ugyanakkor azt írja, hogy

a férfinak két követelése van: engedjék szabadon Izraelben a fogvatartott kiskorúakat és a 40 év alatti férfiak szabadon látogathassák az Al-Aksza mecsetet.

A konzervatív lap úgy tudja, hogy a férfi köztörvényes bűncselekményekért már többször volt büntetve, például emberrablásért is.

Rendőrök a bank épületénél Le Havre-ban. Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A francia RTL televízió szerint az iszlamista túszejtő azt állítja, hogy robbanóanyag van nála.

A Valeurs Actuelles szerint követeléseit a rádióban akarja beolvasni, és egy robogót követel, hogy azzal menekülhessen. Később kiderült: pontosan olyan robogót kért, mint amilyet Mohamed Merah használt 2012-ben, amikor hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát.

A belügyminiszter azt írta a Twitteren, figyelemmel kíséri az eseményeket, és szoros kapcsolatban van a rendőrfőnökkel.

A túszejtés 16.30 körül történt a bankfiókban. Egy órával később elengedte az első túszt, majd hét óra előtt a másodikat. 8 óra körül kiszabadult a harmadik túsz is, de a túszejtő a másik három tússzal még bent van.

Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy