János Károly volt spanyol király még hétfőn az észak-spanyolországi Vigóból Abu-Dzabiba repült, és jelenleg az Emirates Palace Hotelben tartózkodik - számolt be pénteken az ABC című spanyol lap.

Az ABC úgy tudja, hogy hétfőn egy Madridból induló magángép vette fel a korábbi királyt Vigóban négy testőrrel és egy további emberrel együtt, és a repülő Abu-Dzabiba repült, ahol a reptéren helikopter várta, amely az ottani kormány tulajdonában álló szállodába vitte.

Egyelőre sem az Egyesült Arab Emírségek kormánya, sem a hotel nem reagált a sajtó megkeresésére.

2008. július 15-én készült felvétel, amelyen I. János Károly spanyol király fogadja Abdullah szaúdi uralkodót a madridi királyi palotában.Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A spanyol legfelsőbb bíróság júniusban jelentette be, hogy előzetes vizsgálatot indít, amely a volt uralkodót is érinti egy szaúdi vasútépítési ügyben, miután a svájci La Tribune de Geneve című lap arról írt, hogy I. János Károly még uralkodóként 100 millió eurót kapott a szaúdi királytól.Az ügyben Svájcban is vizsgálat indult. János Károly hétfőn jelentette be, hogy elhagyja Spanyolországot, de nem közölte, hogy hova távozik. Felreppentek hírek arról, hogy a Dominikai Köztársaság egyik luxusszállójába, vagy Portugáliába ment, ahol fiatalkora nagy részét töltötte, de egyik országnak sincs tudomása arról, hogy a volt spanyol király ott lenne.

A királyi udvar hivatalosan azt állítja, hogy nem tudja, hol van János Károly.

Sem ügyvédje, sem a madridi kormány nem nyilatkozott arról, hogy hol lehet az egykori államfő.