Zavargások voltak éjjel Bejrútban a robbanás miatt

Bejrút, 2020. augusztus 7.
Rohamrendőrök a kormányellenes tüntetőkkel vívott összecsapás közben  Bejrútban 2020. augusztus 6-án, két nappal a kikötői negyedben történt, pusztító erejű, kettős robbanás után.
MTI/AP/Haszan Ammar
Bejrút, 2020. augusztus 7. Rohamrendőrök a kormányellenes tüntetőkkel vívott összecsapás közben Bejrútban 2020. augusztus 6-án, két nappal a kikötői negyedben történt, pusztító erejű, kettős robbanás után. MTI/AP/Haszan Ammar
Vágólapra másolva!
A bejrúti robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel csütörtökön a libanoni fővárosban - közölte az NNA helyi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás során többen megsérültek.

Rohamrendőrök a kormányellenes tüntetőkkel vívott összecsapás közben Bejrútban 2020. augusztus 6-án, két nappal a kikötői negyedben történt, pusztító erejű, kettős robbanás után. Forrás: MTI/AP/Haszan Ammar

Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény - hírügynökségek szerint - széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanást megelőzően is számos megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, amelyet sokan a helyi lakosok közül korruptnak tartanak.

Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban kiélezett.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább

137 ember halt meg, hozzávetőleg ötezren megsebesültek,

200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

A történtek okait még nem sikerült tisztázni. A katonai ügyészség szerint tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban.