Már a jövő héten bejegyzik az első orosz vakcinát

koronavírus Oroszország vakcina Vektor
6152186 02.02.2020 An employee of Hygiene and Epidemiology Centre holds test systems for detecting the coronavirus developed by Russia's biological research center Vector, in Chita, Russia. The coronavirus outbreak has killed more than 300 people and infected more than 14,000 in mainland China and beyond. Evgeny Yepanchintsev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik - jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A vakcina meg fogja kapni a regisztrációt.

- mondta Gridnyev arra a kérdésére, hogy valóban megkapja-e a hivatalos bejegyzést augusztus 12-ére az oltóanyag.

A miniszterhelyettes szerint a vakcinát elsőként a legsebezhetőbb csoportok, az orvosok és az idősek kapják meg.

Makszim Ragyeckij, az egészségügyi tárca sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte a Bloomberg és az Interfax hírügynökségnek azt az értesülését, amely szerint moszkvai orvosoknak és tisztségviselőknek felajánlották, hogy oltassák be magukat a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinával, amivel többen éltek is.

Oroszország lehet az első, amely hatékony vakcinát fejleszt Forrás: Sputnik via AFP/Evgeny Yepanchintsev

Ragyeckij szerint a lakosság vakcinálása, beleértve a rizikócsoportokét is,

csak a hivatalos bejegyzés után történhet meg, ami a klinikai tesztelés harmadik, tömeges fázisában való részvételre is vonatkozik.

A világelsőnek mondott orosz vakcina fejlesztésének bírálói rendszerint arra szokták felhívni a figyelmet, hogy a dokumentáció nem hozzáférhető, és nincs világos információ a tesztelés harmadik, jövő hétre ígért feltételes jóváhagyást követő, korábbi közlések szerint októberben lezáruló tömeges szakaszáról sem.

Az orosz védelmi minisztérium, amely a Gamaleja Intézettel együtt dolgozott az első orosz oltóanyag kidolgozásán, már korábban bejelentette, hogy lezárta a tesztelést, és hatékonynak és veszélytelennek minősítette a vakcinát, amellyel októberben tervezik megkezdeni a tömeges oltást, és amelynek gyártását a tervek szerint havi több millió adagra futtatják fel.

Az elmúlt egy nap alatt 5241-gyel 877 135-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

Ez 0,6 százalékos növekedést jelent. A napi növekmény immár harmadik napja kevesebb 5300-nál. Az új esetek 27,1 százaléka tünetmentes, a SARS-CoV-2 koronavírus országos reprodukciós rátája július 14. óta nem haladta meg a kettőt, pénteken 0,96 volt.

Autókat fertőtlenítenek Moszkvában Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Maishev

Oroszország a negyedik helyen áll a világban a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (4 883 657), Brazília (2 912 212) és India (2 027 074) után.

Az aktív esetek száma 2113-mal 178 818-ra csökkent. A halálozások száma 119-cel 14 725-re, a gyógyultaké pedig 7235-tel 683 592-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 30 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 321 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 246 322 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.