Macron sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy üzemanyag-utántöltő repülőgéppel és repülőgép-hordozóval szállítanak majd Libanonba orvosi műszereket, ápolókat és egyéb segítséget, valamint bőkezűen támogatná a francia nyelvű iskolákat.

Nagy visszhangja volt Emmanuel Macron csütörtöki bejrúti látogatásának, a francia elnök ugyanis, megszakítva háromhetes nyaralását, az első külföldi politikusként elment Libanonba, hogy szolidaritásáról és segítségéről biztosítsa a libanoni népet a keddi robbanásokat követően.

Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz a libanoni főváros kikötői negyedében 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után.Forrás: MTI/EPA/Pool/Thibault Camus

Emmanuel Macron határozott elképzeléssel érkezett Libanonba, Franciaország egykori gyarmatára.

A francia államfő először a hatalom ellen fellázadt dühös néppel találkozott, szemmel láthatóan élvezte, hogy a libanoni emberek éltetik és a segítségét kérik. Macron kihasználta az alkalmat, és egy rögtönzött beszédben elmondta, hogy azért érkezett Bejrútba, hogy a politikai vezetőkkel találkozzon és új politikai megállapodást szorgalmazzon, majd hozzátette, hogy szeptember elsején vissza fog térni, hogy személyesen is ellenőrizze a fejleményeket.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés alelnöke szerint vitathatatlan, hogyFranciaországnak segítenie kell a nehéz helyzetbe került libanoni népet, Emmanuel Macron bejrúti látogatását azonban szégyenteljes és arrogánsegyszemélyes show-műsornak nevezte.

A kijelentés sok francia ellenzéki politikusnak nem tetszett, Julien Bayou, az EELV zöld párt képviselője a Twitteren egyértelműen azt írja, hogy Libanonban 1941-ben megszűnt a francia fennhatóság, és a szolidaritásnak feltétel nélkülinek kellene lennie.

Az Engedetlen Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon sem hagyta szó nélkül a történteket, a politikus arra figyelmeztette egy Twitter-bejegyzésben a libanoniakat, hogy

Macron elnök arra készül, hogy beavatkozzon az ország politikai életébe, és arra biztatta őket, hogy védjék meg a polgári forradalmuk követeléseit, hiszen Libanon nem áll francia fennhatóság alatt.

Macron arról is beszélt, hogy repülőgép-hordozóval szállítanak majd Libanonba ápolókat, mentőcsapatokat és orvosságot. Többen viszont arra figyelmeztetnek, hogy a szállításhoz használt repülőgép-anyahajó a francia haditengerészet kötelékébe tartozik.

Ezzel azonban még nincs vége a tervnek, a francia elnök a libanoni fiatalságot is szeretné lekötelezni, bőkezű, 15 millió eurós támogatást ígért a francia nyelvű iskoláknak.

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy nemzetközi együttműködést és konferenciát szervez annak érdekében, hogy a segélyek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

A BFMTV-nek adott interjújában azonban már mentegetőzött, ugyanis azt mondta, hogy ha Franciaország nem avatkozna be Libanon belpolitikájába, akkor megtennék azt a szomszédos országok, Irán, Törökország vagy Szaúd-Arábia.