Őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezető tisztségviselőit, köztük Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, az elődjét, Safik Mirhit és Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját - közölte péntek este a libanoni NNA hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a döntést a bejrúti kikötői negyedet romba döntő robbanás hátterének feltárására indított nyomozás során hozták meg a hatóságok. 

Már az előző nap tizenhat kikötői dolgozót vettek őrizetbe. Az érintettek között olyan munkások is vannak, akik a 12-es számú raktárnak az építéséért, illetve karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

Görög mentőalakulatok tagjai megrongálódott gépkocsik előtt Bejrútban 2020. augusztus 7-én, három nappal a kikötői negyedben történt hatalmas erejű, kettős robbanás utánForrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Michel Aun libanoni elnök pénteken közölte: egyelőre nem sikerült megállapítani a robbanás okát, de nem zárható ki, hogy külső beavatkozás - például rakéta vagy bomba - okozta a bajt. Aun hozzátette: három szinten zajlik a nyomozás. Először is vizsgálják, hogyan került a raktárba a robbanóanyag, és milyen körülmények között tárolták, másodszor hanyagság és baleset jelei után kutatnak, harmadszor pedig azt is körbejárják, történt-e külső beavatkozás.

Volosz, 2020. augusztus 7. 2013. április 19-én készült kép az MV Rhosus nevű hajóról fedélzetén 2700 tonnányi ammónium-nitráttal Volosz görög kikötővárosban. A hajó a georgiai Batumi városból indult úti célja felé, de meghibásodás miatt kénytelen volt kikötni a libanoni fővárosban. A helyi hatóságok megvizsgálták a moldovai zászló alatt hajózó Rhosust, és megtiltották, hogy elhagyja a kikötőt, a veszélyes műtrágyarakományt pedig elkobozták és raktárba helyezték. A rakomány 2020. augusztus 4-én felrobbant, óriási pusztítást okozva a libanoni főváros kikötői negyedében.Forrás: MTI/AP/Antony Vrailas/Antony Vrailas

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 154 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A libanoni vöröskereszt szerint száz embert eltűntként tartanak nyilván, többségük a kikötőben dolgozott.