Az amerikai kormány szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét

Carrie Lam
Hong Kong?s embattled leader Carrie Lam sets off another political storm on Friday July 31, 2020 by invoking emergency powers to postpone the Legislative Council elections scheduled for September by one year, citing the risk of further escalating a resurgent Covid-19 crisis. (Alan Siu/EYEPRESS)
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit - jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A büntető intézkedések Carrie Lamot, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

"Az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll" - olvasható a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben, amely hangsúlyozza, hogy az amerikai kormányzat minden eszközét és felhatalmazását felhasználja, hogy felelősségre vonja azokat, akik aláássák Hongkong autonómiáját.

A közlemény szerint Carrie Lam "közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért".

A Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvény ugyanis - a közleményben is kifejtett amerikai álláspont szerint - megteremtette minden, Peking által "barátságtalannak" tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

Carrie Lam Forrás: Alan Siu/EYEPRESS

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági vezetőt és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A szankciós intézkedést párt órával azt követően hozták meg Washingtonban, hogy Donald Trump amerikai elnök 45 nap múlva életbe lépő rendeletet írt alá, amelyben amerikai vállalatoknak megtilt minden tranzakciót a kínai Bytedance céggel, amelynek tulajdonában van a TikTok videómegosztó és a WeChat üzenetküldő szolgáltató.