Mintegy 700 rendőrt kellett kivezényelni Berlin Neukölln nevű, jelentős részben migránsok lakta kerületébe pénteken, hogy megfékezzék egy radikális baloldali csoport utcai randalírozását. A magukat szindikátusnak nevező anarchisták évek óta nem fizettek lakbért egy önkényesen elfoglalt lakóépület használatáért, majd kukákat gyújtottak fel és petárdákat dobtak a kilakoltatásukra érkezett rendőrökre – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a Berliner Zeitungra hivatkozva.

Utcai barikádokat állítottak fel, petárdákat dobáltak és utcai szemeteskukákat gyújtottak fel a magukat Keizkneipe Szindikátusnak nevező anarchisták pénteken, Berlin Neukölln városrészében, ahol különösen sok arab, török és kurd migráns él.

Radikális baloldaliak randalírozása NeuköllnbenForrás: V4NA

A radikális baloldaliak a rendőrségi fellépés ellen tiltakoztak, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy megfékezzék a környéken lakókat évek óta terrorizáló önkényes házfoglalókat, akik két éve nem fizették a lakbért.

Pénteken mintegy 200-an vonultak az utcára, vezetőjük egy hangosbeszélőn keresztül uszított az intézkedő rendőrök ellen „disznó zsaruk, takarodjatok a környékünkről!" és hasonló radikális baloldali jelszavakat kiabálva. 

Az összecsapás során a rendőrök 44 anarchistát letartóztattak, miközben 6 rendfenntartó megsérült.

A Berliner Zeitung szerint a német főváros szociáldemokrata-zöld városvezetése évek óta tehetetlenül nézte a nagyrészt munkanélküliekből álló, drogkereskedelemből élő csoport működését, amely a berlini radikális baloldaliak ismert gyülekezőhelyének számított. 

A Keizkneipe Szindikátust 1985-ben alapították, eredetileg a punkzenét kedvelők romkocsmájaként, amely később a német szélsőbaloldaliak kedvelt találkozóhelyévé vált. A bázisukról kitelepített radikális baloldaliak szombatra újabb tüntetést hirdettek meg Berlinben.