Több mint 700 ezer covid-tesztkészletet hívnak vissza a briteknél

HORIZONTAL health virus pandemic leisure transport
koronavírus
görögország
A public health worker collects a swab sample from a woman to test for the COVID-19, the novel coronavirus, at the Greek-Bulgarian border crossing in Promachonas on July 10, 2020. - Greek authorities on July 9, 2020 expressed concern over the increase in Covid-19 cases in the neighboring Balkans, highlighting the risk of "imported cases" due to the arrival in Greece of tourists over land borders. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit hatóságok elrendelték az észak-írországi Randox Laboratories nevű vállalat koronavírus tesztkészleteinek visszahívását, egész pontosan 741 ezer darabot azokból.
Vágólapra másolva!

Az illetékes gyógyszerészeti hatóság szerint a visszahívott tesztek nem felelnek meg a szükséges biztonsági elvárásoknak, bár pontos részleteket nem közöltek erről. A brit egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, a döntés "megelőző" jellegű.

A Randox tesztjeinél a biztonsági kockázat igen alacsony volt, és a teszteredményeket a feltárt hiányosság nem befolyásolta - írja a közlés alapján a Reuters.

Az adatok szerint egyébként nagyjából 741 ezer Randox-tesztkészlet lehet a különböző szolgáltóknál, felhasználásra várva, illetve idősotthonokban, valamint a háztartásoknál.

Ezeket most bevonják. A minisztérium pontos tájékoztatást tett közzé, hogyan kell a visszahívással érintett teszteket visszavinni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A gyártó ugyanakkor azt közölte, a visszahívás "felügyeleti intézkedés", és kizárólag azokat a mintavételi készleteket érinti, amelyek a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál vannak.

A vállalat állítása szerint, a visszahívás a magánszemélyeket, illetve a birtokukban lévő tesztkészleteket nem érinti.

A kormány ugyanakkor már július közepén arra adott belső utasítást a szolgálatnak, ne használják a gyártó készleteit, az azokkal kapcsolatban felmerült biztonsági aggályok miatt.