A brit hatóságok elrendelték az észak-írországi Randox Laboratories nevű vállalat koronavírus tesztkészleteinek visszahívását, egész pontosan 741 ezer darabot azokból.

Az illetékes gyógyszerészeti hatóság szerint a visszahívott tesztek nem felelnek meg a szükséges biztonsági elvárásoknak, bár pontos részleteket nem közöltek erről. A brit egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, a döntés "megelőző" jellegű.

A Randox tesztjeinél a biztonsági kockázat igen alacsony volt, és a teszteredményeket a feltárt hiányosság nem befolyásolta - írja a közlés alapján a Reuters.

Az adatok szerint egyébként nagyjából 741 ezer Randox-tesztkészlet lehet a különböző szolgáltóknál, felhasználásra várva, illetve idősotthonokban, valamint a háztartásoknál.

Ezeket most bevonják. A minisztérium pontos tájékoztatást tett közzé, hogyan kell a visszahívással érintett teszteket visszavinni.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A gyártó ugyanakkor azt közölte, a visszahívás "felügyeleti intézkedés", és kizárólag azokat a mintavételi készleteket érinti, amelyek a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál vannak. A vállalat állítása szerint, a visszahívás a magánszemélyeket, illetve a birtokukban lévő tesztkészleteket nem érinti.

A kormány ugyanakkor már július közepén arra adott belső utasítást a szolgálatnak, ne használják a gyártó készleteit, az azokkal kapcsolatban felmerült biztonsági aggályok miatt.