Igor Bruzl, a morvasziléziai Bohumín város polgármester-helyettese azt mondta, hogy családi viták állnak nagy valószínűséggel a szombati csehországi tragikus lakóháztűz hátterében. A tűzben, amely a húszezer lakosú Bohumín egy 13 emeletes lakóházának 11. emeletén ütött ki, 11 ember meghalt, és tízen megsérültek. Két ember kórházban fekszik, állapotukat súlyosnak minősítették az orvosok.
Csehországban az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüzéről van szó.

A CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozó polgármester-helyettes szerint a család már régóta él a városban, és eddig soha nem volt velük probléma. "Olyan értesüléseim vannak, hogy nem szomszédsági, hanem családi vitáról van szó. A családtagok többségét csehek alkották" - mondta Bruzl. 

Szerinte a család ünnepelni jött össze, a tüzet szándékosan okozta az a személy, akit nem hívtak meg az ünnepségre.  A rendőrség vasárnap reggel azt közölte, hogy a bejárati ajtó körül "nagyon gyúlékony anyag" nyomait fedezték fel, ami megmagyarázhatja, miért terjedt el a tűz olyan gyorsan, és szinte esélyt sem adott a lakásban tartózkodóknak a menekülésre.

Még füstöl a kigyulladt lakás Bohumínban. A lakástűzben 11 ember halt megForrás: AFP/Lukas Kabon

A közszolgálati cseh televízió a lakókra hivatkozva azt jelentette, hogy a tragédiát nagy valószínűséggel egy, a 11. emeleten lakó személy okozta, aki ismeretlen okok miatt felgyújtotta a lakás ajtaját. Bruzl azt mondta, hogy az illető nem lakott a házban, de tagja volt az ünneplő családnak. 

A feltételezett tettest a városi rendőrség még szombat este elfogta és átadta az állami rendőrségnek.  További részleteket a tragédiáról egyelőre a hatóságok nem hoztak nyilvánosságra. Néhány kereskedelmi hírportál szerint az őrizetbe vett személy elismerte, hogy ő okozta a tüzet.

Helyiek Bohumínban a kigyulladt panelházi lakás oltását nézikForrás: AFP/Lukas Kabon

A toronyházban jelenleg nincs áram- és gázszolgáltatás, mert a tűz és a tűzoltók beavatkozása nyomán a házban lévő vezetékek megrongálódtak, így ellenőrzésre és javításra szorulnak. A ház legfelső emeletein lévő lakások lakhatatlanná váltak. A házból mintegy 150 embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni.

Cseh tűzoltók sérültet visznek el a bohumíni panellakástűznélForrás: AFP/Lukas Kabon

Ez volt a legtragikusabb lakóháztűz Csehországban az utóbbi évtizedekre visszatekintve. Tíz éve, 2010 októberében Prágában egy lakóháztűzben kilenc hajléktalan vesztette életét. Nyolc halálos áldozata volt idén januárban a német határhoz közeli Vejprty egyik betegotthonában, illetve 1995-ben a prágai Olympic szállóban keletkezett tűznek.