Napok óta tart a kánikula Belgiumban, emiatt a hétvégén rengetegen voltak a belga strandokon. A nagy tömegben verekedés tört ki, rendőrök is megsérültek, emiatt a belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, hogy vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket.

Blankenbergében szombat délután tömegverekedés tört ki a strandolók között, az ok egyelőre még tisztázatlan - írja a V4NA. A beszámolók szerint éppen dagály volt, így kevesebb lett a hely a strandon, az embereknek helyet kellett váltaniuk, és néhányaknak el is kellett menni. Egy társaság azonban nem akarta ezt megtenni, ráadásul hangosak is voltak, és agresszívé váltak.

Ahogy az a videón is látható, pillanatok alatt kitört a strandon a tömegverekedés, az emberek különböző tárgyakat dobáltak egymásra és a kiérkező rendőrökre is.  Az eset során körülbelül 12 embert tartóztattak le, négy rendőr pedig megsérült. 

A történtek után Blankenberge polgármestere, Daphné Dumery bejelentette, hogy vasárnaptól kezdődően nem érkezhetnek egy napra turisták a városba. Ezenfelül a rendőrség ellenőrizni fogja a beérkező vonatokat is, amiket korlátozni is fognak. Akinek nincs alapos indoka a városba való érkezéshez, ám mégis odamegy, arra pénzbüntetés vár.

Knokke önkormányzatának közleménye szerint, aki a településekre kíván utazni, igazolnia kell, hogy jogosult a belépésre. Arra hivatkoztak, hogy "kényszerűségből hozták meg a drasztikus intézkedéseket", a közbiztonság szavatolása érdekében.

Oostende önkormányzata vasárnap arra szólította fel az SNCB belga vasúti társaságot, hogy ne indítson további vonatokat a városba, ugyanis délelőtt 11 órától nem fogad és nem indít szerelvényeket, vasútállomását pedig az esti órákig bezárta.

A három város vezetése arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy gyorsított eljárások keretében, szigorú büntetéseket szabjanak ki a szabályoknak nem engedelmeskedő turistákkal szemben. Sajtóbeszámolók szerint a kocsisorok hatalmas dugókat eredményeznek, a rendőrségnek már több összetűzés alkalmával kellett beavatkoznia. 

Belgiumban több napja tart a kánikula, augusztus 8-án szombaton például 35,9 fokot mértek. Ezért az emberek a strandra akarnak menni, mindenkitől azt kérik azonban, hogy keresse fel a kevésbé népszerű strandokat, ahol nincsenek tömegek.

Franciaországban, Étampes-ban - Párizs egyik elővárosában -, ahol szintén napok óta tartott a hőség, néhány nappal ezelőtt hasonló tömegverekedés történt. Több mint száz, illegális bevándorló a strandoló emberek szeme láttára verte kegyetlenül egymást, a rendőrség több mint egy óra elteltével tudta szétválasztani a verekedőket, könnygáz segítségével. Több fiatalt letartóztattak.

A koronavírus-járvány helyzete is romlik Belgiumban

A belga nemzeti közegészségügyi intézet vasárnap közzétett jelentése szerint az elmúlt egy hét átlagát tekintve naponta 564,4 ember esetében bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt Belgiumban, ami enyhe, 19 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest. Amíg százezer főre két hete átlagosan 44,3 fertőzött jutott az országban, addig a hét elején ez a mutató 51,2-re, vasárnapra 63,3-ra emelkedett. 

Belgiumban a járvány márciusi megjelenése óta megerősített esetek száma 73 401, ez a mutató 617-tel magasabb, mint szombaton. 

A hét folyamán átlagosan naponta 23,3 embert vittek kórházba, 7 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Szombaton 30 koronavírussal fertőzött beteget helyeztek el kórházakban, de 38-an távozhattak gyógyultan. A legfrissebb adatok szerint 281 fertőzöttet ápolnak kórházakban, öttel kevesebbet, mint az előző nap, és több mint tízzel kevesebbet, mint a hét elején. Közülük 69-en részesülnek intenzív ellátásban, 36 ember esetében kell lélegeztetőgépet használni. A járványhoz köthető halálesetek napi átlagos száma 3,4-re emelkedett a hét végére. A fertőzésnek Belgiumban 9870 halálos áldozata van, 11-gyel több, mint a hét elején.

Steven Van Gucht, a kormányzati válságközpont szóvivője vasárnap közölte, hogy a fertőzöttek többsége a járvány szempontjából nagyobb kockázatú, vörös besorolású országokból visszatérő nyaralók közül kerül ki. A vírustesztet elvégző 1200 hazatérő turista közül az elmúlt napokban 22-en bizonyultak fertőzöttnek. 

Az új esetek többségét továbbra is az észak-belgiumi Antwerpenben és környékén regisztrálták, azonban egyre több fertőzöttről adnak hírt a brüsszeli régióból is.

A belga főváros 19 kerületéből ötben a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte vagy meghaladta az 50-et, ezért ezekben a negyedekben az arcmaszk viselésére vonatkozó általános kötelezettség életbe lépett. Vasárnaptól Saint-Gilles, Anderlecht, Schaerbeek, Saint-Josse és Berchem-Saint-Agathe lakosai, valamint az oda látogatók nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, illetve minden zárt térben, hanem az utcán is kötelesek maszkot hordani. A növekvő esetszám miatt a belga főváros Ganshoren és Molenbeek nevű negyedei hamarosan szintén elérhetik a kritikus esetszámot.