Ismét kitört a Sinabung vulkán Indonéziában, fennáll a lávaömlés veszélye - videó

indonézia, vulkánkitörés
Berastagi, 2020. augusztus 10. Sűrű hamufelhőt lövell ki a Sinabung tűzhányó a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Berastagiból nézve 2020. augusztus 10-én. A Sinabung Indonézia csaknem 130 aktív vulkánjának egyike, 400 év után 2010-ben lépett újra működésbe, és azóta elszórtan ismétlődnek a kitörések. MTI/AP/Sugeng Nuryono
Vágólapra másolva!
Ismét kitört a Sinabung vulkán Indonéziában hétfőn. A belőle felszálló füstoszlop több mint ötezer, egyes források szerint 7500 méter magas, a tűzhányó 20 kilométeres körzetében több falura vastag hamuréteg szállt.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Szumátra tartományban lévő vulkán több mint egy év inaktivitás után szombaton lépett újra működésbe.

Sűrű hamufelhőt lövell ki a Sinabung tűzhányó a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Berastagiból nézve 2020. augusztus 10-én. Forrás: MTI/AP/Sugeng Nuryono

A helyieket és a turistákat arra kérték, ne menjenek a tűzhányóhoz öt kilométernél közelebb, és a lávaömlés veszélye miatt éberségre intették őket.

Egyelőre még senki nem sérült mega hatóságok szerint.

A Sinabung négy évszázadon át szunnyadt, mielőtt 2010-ben újra kitört,

két ember halálát okozva. Egy másik,

2014-es kitörésében 16-an haltak meg,

2016-ban pedig heten. Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén fekvő otthonuk elhagyására.

Vulkáni hamuval borított házak Forrás: MTI/AP/Sugeng Nuryono

A vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek mentén különösen sok vulkán helyezkedik el, és gyakoriak a földrengések.