Üzleteket fosztottak ki és rendőrökre lőttek Chicagóban

Chicago, lövöldözés, fosztogatás
CHICAGO, ILLINOIS - AUGUST 10: A person stands near a looted store after parts of the city had widespread looting and vandalism, on August 10, 2020 in Chicago, Illinois. Police made several arrests during the night of unrest and recovered at least one firearm. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tömeges fosztogatás kezdődött, amely órákon át tartó lövöldözésbe torkollott Chicagóban, ahol helyi idő szerint hétfő délelőtt több mint száz embert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Chicago elegáns üzleti negyedében randalírozók ablakokat törtek be, üzleteket fosztottak ki és nekitámadtak a kivonuló rendőröknek.

A helyi rendőrség vezetője, David Brown hangsúlyozta:

A bűnözőkkel folytatott tűzharcban 13 rendőr sebesült meg, és biztonsági őrök, valamint járókelők is belekeveredtek a lövöldözésbe, de közülük senki nem sebesült meg.

A rendőrség mintegy 400 rendőrt vezényelt ki a belvárosba,

ahova - a közösségi médiában megjelent, ellentmondásos információkat követően - autókaraván igyekezett, és a kocsikból is lövéseket adtak le a rendőrökre.

Az egyik kifosztott üzlet augusztus 10-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

Az Egyesült Államok több nagyvárosában az elmúlt hónapokban elharapódzott a bűnözés. A The Wall Street Journal a napokban terjedelmes elemzést közölt e városok közbiztonsági helyzetéről, és megállapította, hogy az idén meredeken emelkedett a gyilkosságok száma: az 50 legnagyobb városban 24 százalékkal nőtt a gyilkosságok aránya, és jelentősen nőtt a fegyveres bűncselekmények száma is.

Az elemzés kiemelte Philadelphiát, Detroitot, az új-mexikói Albuquerque-t, a wisconsini Milwaukee-t, a missouri Kansas Cityt, az ohiói Clevelandet és Chicagót, amelyet közbiztonsági szempontból az egyik legrosszabb helyzetben lévő nagyvárosként jelölt meg.

Chicagóban július 26-áig 433 gyilkosságot követtek el.

A lap idézte Donald Trump elnököt, aki szerint azokban az amerikai nagyvárosokban nőtt meg az erőszak, amelyeket demokrata párti vezetők irányítanak.