Legalább húsz hatalmas mocsári patkány árasztotta el az egyesült államokbeli Texas egyik parkját. A hatóságok azt kérik, hogy ne etessék őket, mert megkárosíthatják a vizellátást és megfertőzhetik az embereket.

Az óriási, hódpatkányként is ismert rágcsálók elárasztották a Krauss Baker Parkot Texasban. A helyi hatóságok szerint a patkányok parazitafertőzést terjeszthetnek a vízgyűjtőkben, így az embereket is megfertőzhetik, ha isznak belőle vagy felfrissülésre használják.

A hódpatkányok populációjának gyarapodása azért van, mert az emberek etetik őket - mondta Rachel Richter biológus. Az emberek nem veszik észre, hogy ezzel sokkal kárt okoznak, mint jót. A vadvilágot etetni negatív hatással jár a helyi ökoszisztémára vonatkozóan és az ember-vadvilág konfliktusát eredményezi a közösségeinkben - tette hozzá. 

A mocsári patkányok közel másfél kilót vagy a testsúlyuk 25 százalékának megfelelő mennyiséget is megesznek egy nap. Egy kolónia tavaly alakult ki a környéken, de félő, hogy még több fog érkezni. Egy nőstány hódpatkány kétszer-háromszor kölykedzik egy évben, akár 15 utódot szülve minden alkalommal - írja a Mirror

Úgy néznek ki, mint egy hód, barna szőrük és hosszú farkuk van, narancssárga fogakkal. 

A víz potenciális megfertőzése mellett negatív gazdasági hatásuk is van a környezeti, mezőgazdasági és strukturális károkon keresztül, amit okoznak.

Egy 28 éves nő arra panaszkodott, hogy már nem meri kiengedni a gyerekét játszani a kertbe, mert nem tartja biztonságosnak. Autóját sem tudja használni, mert az egyik patkány átrágta magát az üzemanyagcsövön.